Japon Bakanlardan Tartışmalı Tapınağa Ziyaret

Japonya Başbakan Yardımcısı Taro Aso ile Devlet Bakanı Keiji Furuya, tartışmaların odağındaki Yasukuni Tapınağı'nı ziyaret etti.

Ekonomi bakanı olarak da kabinede yer alan Aso, dün sabah saatlerinde tapınağı ziyaret edip ayrıldı. Aso, gazetecilerin ısrarlı sorularını ise karşılıksız bıraktı. Devlet Bakanı Furuya da tapınağı ziyaret etti. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Furuya, tapınak ziyaretini hem kişisel hem de bakan olarak gerçekleştirdiğini söyledi.

Furuya, "Bu ülke için hayatlarını kaybetmiş olan insanlara saygımı göstermem normal." diye konuştu.

Tapınağı ziyaret eden isimlerden İçişleri ve Ulaştırma Bakanı Yoshitaka Shindo ise sadece kişisel olarak tapınağa geldiğini belirtti.

Hükümet sözcüsünün yardımcısı Katsunobu Kato da ziyaretin kişisel olduğuna dikkat çekti.
Milliyetçi bir isim olarak bilinen Başbakan Şinzo Abe'nin ise kişisel olarak tapınağı ziyaret etmeyeceği bildirildi.

Ancak Abe'nin, üstünde isminin ve resmi görevinin yazılı olduğu bir küçük çelenk gönderdiği kaydedildi. Şinzo Abe, başbakan seçilmeden önce geçtiğimiz ekim ayındaki etkinlikler sırasında Yasukuni Tapınağı'nı ziyaret etmişti.
Çin'in Japon bakanların ziyaretine tepki gösterebileceği ifade ediliyor. Bakanların geçtiğimiz ekim ayındaki ziyaretlerinin ardından Çin'in resmi haber ajansı Şinhua'da, "Nazik bir dönemde gerçekleşen Abe'nin ziyareti iki ülke arasında kırılgan olan ilişkilere büyük bir darbe daha vurdu." ifadeleri kullanılmıştı.
Japonya'nın 20'inci yüzyılın ilk yarısındaki savaşlarda kaybettiği yaklaşık 2,5 milyon kişi adına yaptırılan Yasukuni Tapınağı, bazı ülkeler tarafından Japonya'nın o dönemki militarist politikasının bir sembolü olarak görülüyor. Tapınakta, savaş suçundan idam edilen isimlerin de mezarı yer alıyor .