Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Deklarasyonu Yayımlandı

Suriye Halkının Dostları Grubu Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu bir deklarasyon yayımladı.

SMDK'nın, Suriye rejimine karşı mücadelesinde bağlı kalacağı ilkelerin sıralandığı deklarasyonda, "Suriye'de, kendi gündemlerini takip eden radikal/aşırı unsurlar bulunduğunun bilincindeyiz. Suriye halkı gibi bizler de her türlü terörizmi ve aşırı ideolojiyi veya zihniyeti güçlü bir biçimde reddediyoruz ve kınıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Deklarasyonda, SMDK'nın mücadelesinin Suriye Devleti'ne değil, Esed rejimine karşı olduğu vurgulanarak, "Bu doğrultuda, kamu kurum ve kuruluşlarını muhafaza edecek, bununla birlikte devleti korumak ve askeri ve güvenlik personeli de dahil olmak üzere yolsuzluğa karışmamış ve elini kana bulamamış kamu görevlilerini kollamak amacıyla bunları yeniden yapılandıracağız" denildi.

SMDK'nın mücadelesinin sivil halkı hedef alan rejime karşı olduğu ifade edilen deklarasyonda, etnik, dini ve mezhepsel kökenine bakılmaksızın tüm Suriyeliler'in eşit olacağı demokratik ve çoğulcu bir Suriye'nin amaçlandığı dile getirildi.

-"Öç almaya izin verilmeyecek"-

Deklarasyonda, "Suriye'de herhangi bir gruba karşı intikam ve öç alma eylemlerine girişilmesine izin vermeyeceğiz ve müsamaha göstermeyeceğiz'' ifadesine yer verildi.

"Suriye sınırları içinde mevcut olan kimyasal silah stoklarının emniyet ve güvenliğini teminat altına alacağız" denilen deklarasyonda, yeni Suriye'nin uluslararası yükümlülükleriyle uyum içinde hareket edeceği vurgulandı.

Suriyeliler'in savunma amaçlı silah temin edebilmeleri gerektiği belirtilen deklarasyonda, "Bu silahların, tahsis edildikleri amaç doğrultusunda kullanılacaklarını ve yanlış ellere geçmeyeceklerini garanti edeceğiz. Bu silahlar ve askeri teçhizatlar, devrimin sonuçlandırılmasıyla birlikte ilgili kurumlara iade edilecektir" ifadeleri kullanıldı.

Suriye'nin egemenliğine, bağımsızlığına, halkının birliğine ve toprak bütünlüğüne vurgu yapılan deklarasyonda, "Devrim, Suriyeliler tarafından yönetilmektedir ve Suriye halkı kendi geleceğini bizzat tayin edecektir" denildi.

Suriye Yüksek Askeri Konseyi'ne de değinilen deklarasyonda, şunlar kaydedildi:

"YAK, yerleşik komuta kontrol yapısı ve profesyonel iyi planlanmış ve örgütlü askeri harekat yürütme kabiliyetiyle etkin bir işleyişe sahiptir. Bu durum, tüm uluslararası askeri yardımların münhasıran YAK üzerinden iletilmesini gerektirmektedir. YAK, uluslararası insancıl hukuka ve insan hakları hukukuna bağlıdır. Yardımların intikali için gerekli mekanizmaların tesisi hususunda uluslararası toplum ile işbirliği halinde çalışmaya hazırız."

Muhabir: Tayfun Salcı - Muharrem Aksakallı

Yayıncı: Erdal Turanlı
Kaynak: AA