İrakiye Grubu Milletvekili Muhammedi Açıklaması

Irak'ta yapılan il meclisi seçimlerinde seçmenlerin oy kullanmamaları için baskı yapıldığı öne sürüldü.

Hükümet ortağı Irakiye grubunun milletvekili Velid Abbud el-Muhammedi, Bağdat, Babil ve Samarra'da, seçmenlerin oy kullanmaması için baskı yapıldığını iddia etti.

Muhammedi, yaptığı yazılı açıklamada, "Irakiye gurubunun, Bağdat, Babil ve Samarra'da seçmenleri oy kullanmaktan vazgeçirmek için büyük baskı yapıldığını gözlemlediğini" belirtti.

Muhammedi, güvenlik güçlerinin seçmenleri korkutmak ve oy kullanma merkezlerine gelmelerini engellemek amacıyla havaya ateş açtığını, bazı bölgelerde sokağa çıkma ve araç kullanma yasağı uyguladığını ileri sürdü.

Güvenlik güçlerinin uygulamalarının seçimlerin güvenilirliğini olumsuz etkilediğini ifade eden Muhammedi, bu tür uygulamaları Irak'ın siyasi istikrarına zarar verecek tehlikeli gelişmeler olarak nitelendirdi.

Başbakan Nuri el-Maliki hükümetinden iddialara ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

Eski Başbakan Iyad Allavi başkanlığında Şii, Sünni ve Kürt partilerinden oluşan el-Irakiye'nin, 30 kişilik Irak kabinesinde 9 bakanı bulunuyor.

Irak'ta yapılan il meclisi seçimlerinin ardından oy sayım işlemleri devam ediyor.

Öte yandan Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliği, 12 ilde yapılan seçime katılım oranının yüzde 50 olarak gerçekleştiğini, en çok katılımın ise yüzde 61 ile Selahaddin'de görüldüğünü açıkladı.

Muhabir: Sevsen Kayacı / Ömer Faruk Şimşek / Mekki Arvas

Yayıncı: Erdem Gültekin
Kaynak: AA