Türk Sağlık Sen Osmanlı Külliyesinden Sağlıkçılara Yapılan Şiddete Dikkat Çekti

Sağlık çalışanları, Bursa’da Fatih Sultan Mehmet’in doğumunu gerçekleştiren ebe Gülbahar Hatun’un mezarı başında sağlık personeline yönelik şiddete tepki gösterdi.

Türk Sağlık Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Osmanlı'nın sağlık çalışanlarına verdiği değeri Bursa Muradiye Külliyesi’nde hanedan üyeleri ile birlikte yatan sağlıkçılardan görebildiklerini belirterek, bugün Türkiye’de 76 milyon nüfusa hizmet veren ebe ve hemşirelere de aynı değerin verilmesini beklediklerini söyledi.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ve sendika üyesi sağlık çalışanları, son zamanlarda artış gösteren sağlıkçılara yönelik şiddete Fatih Sultan Mehmet’in ebesi Gülbahar Hatun’un mezarı başında tepki gösterdi. Yarın Ebeler Haftası etkinliklerinin başlayacağını belirten Önder Kahveci, Cihan Padişahı Fatih Sultan Mehmet Han’ın ebesine verdiğini kıymete dikkat çekti. Muradiye Külliyesi’nde sadece hanedan üyelerinin defnedildiğini hatırlatan Kahveci, “Fatih Sultan Mehmet Han, ebesine verdiği kıymet sebebiyle onu hanedan üyelerinin mezarının bulunduğu alana defnettirmiş. Aynı değeri Türkiye’de 76 milyona hizmet vermek için gecesini gündüzüne katan ebeler ve hemşireler de bekliyor. İtibarlarının ve çalışma şartlarının iyileştirilmesini bekliyorlar. Sağlık çalışanlarının değerleri bilinmiyor. Buna bizzat şahit oluyoruz” diye konuştu.

ŞİDDET UYGULAYAN HASTANIN SOSYAL GÜVENCESİ ASKIYA ALINSIN
Sağlık çalışanlarına yapılan şiddetin ortadan kalkması gerektiğini vurgulayan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin bitirilmesi için hazırladıkları çözüm önerilerini şöyle sıraladı: “Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan tutuklu yargılanmalı. Geldiğimiz son dönemde zor ve meşakkatli hizmet veren sağlıkçılarımızın değerinin bilindiği söylenemez. Üç gün önce Gaziantep’te hayatını kaybeden Dr. Ersin Arslan’ı andık, şiddeti protesto ettik, aynı gün sağlık çalışanları darp edildi. Sağlık çalışanları canını sıkan şiddet olayları almış başına gitmiştir. Türk milleti kendi evladına neden şiddet uygular. Hükümet buna kafa yormalı. Çalışanların gündeminden şiddeti mutlaka çıkarmalıyız. Sağlık çalışanları bu hizmeti veriyor. Sağlık hizmeti için başka yerden başkalarını getirmeyeceğiz. Her anma günü bir vesile olsun. Bu sorunların çözülmesine yönelik öneriler ortada. Şiddetle alakalı, TBMM komisyon 297 sayfalık rapor açıkladı.

Şiddetin sebepleri ortada, bir defa cezalar caydırıcı hali getirilmeli. Suç işleyenler adliyenin ön kapısından girip arka kapıdan çıkmamalı. Şiddet uygulayan hasta ve hasta yakınları tutuklu yargılanmalı ve sağlık güvencesi geçici olarak askıya alınmalı. Afişler, broşürler ve kamu spotlarıyla toplum bilgilendirilmeli. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 6 ayda 3 bin 80 sağlık çalışanı sözlü veya fiili şiddete maruz kalmış. Bizim yaptığımız çalışmalara göre 3 sağlık çalışanından 2’si şiddet mağdurudur. Bu durumun ortadan kalkması gerekir. Bu şiddet uygulamaları devam ederse sağlık çalışanlarının bir çoğu bu işi yapmaktan vazgeçip, başka işlere yönelecek. Bunu dünya ülkelerinde rahatlıkla görebiliyoruz.”