Mustafa Armağan: Kazım Karabekir'i Tarihten Çıkarmak İstiyorlar

Tarihçi yazar Mustafa Armağan, vatanın kurtarılması için çalışıp başarılı olan birçok komutanın tek parti iktidarına karşı çıktığı için tarihten silinmeye çalışıldığını ileri sürdü.

Armağan, "Mesela Kazım Karabekir'i de tarihten çıkarmak istiyorlar. Ve onun gibi daha nicelerini…” dedi.

Moral FM'de Fethi Çağıl'ın sunduğu Radyobüs programına misafir olan tarihçi yazar Mustafa Armağan, 'Satılık İmparatorluk' adlı kitabını anlattı. Armağan, Osmanlı Devleti’nin parçalanmasının sadece birkaç ay içerisinde gerçekleştiğini, 1918 Ekim’inin son gününde artık Osmanlı’sız bir dünya haritası olduğunu ifade etti.

“Bununla da bitmedi.” diyen Armağan, sözlerine şöyle devam etti: “Önce saltanat, sonra halifelik İngiliz dayatması yüzünden kaldırıldı. Binlerce medrese aynı yıl bir darbeyle kapatıldı. Osmanlı’nın protokolde üçüncü sıraya çıkardığı şeyhülislam, laiklik ilkesi gerçekleştirilmek için Bakanlar Kurulu’ndan çıkartılıp üst düzey bir memur haline getirildi.

1925’te toplumun kılık kıyafet değiştirildi. 1926’da sıra günlük hayatı düzenleyen medeni hukuka geldi. Maksat, yeni bir insan vücuda getirmekti.” KAZIM KARABEKİRMustafa Armağan, “Tarih maalesef kazananlar tarafında yazılıyor. Tarihte kimi öne çıkarmak istiyorlarsa onu öne çıkarıyorlar, kimleri silmek istiyorlarsa onları da siliyorlar.” ifadesini kullandı, Çanakkale Zaferi’nde ve Milli Mücadele döneminde vatanın kurtarılması için çalışıp başarılı olan birçok komutanın tek parti iktidarına karşı çıktığı için tarihten silinmeye çalışıldığını dile getirdi. Armağan, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bizim resmi tarihimizde belli kişilerin öne çıkarıp belli kişileri de aradan çıkarılmaya çalışıldığını görüyoruz. Mesela Kazım Karabekir’i de tarihten çıkarmak istiyorlar. Ve onun gibi daha nicelerini…”EN BÜYÜK RAKİBİ ENVER PAŞA'YDIArmağan, Enver Paşa’yı kötülemek için Sarıkamış Harekatı’nın ön plana çıkarıldığını, Çanakkale’nin de komutanının Enver Paşa olduğunu ve Çanakkele’de anlatılanın aksine çok fazla açlık yaşanmadığını; çünkü onun devletin bütün imkanlarını oraya seferber ettiğini kaydetti.

Enver Paşa’nın da hataları olduğunu kaydeden Mustafa Armağan, “Enver Paşa namazında niyazında olan bir isimdir. Hakkında birçok şey yazılmıştır ama özel hayatına hiçbir leke sürülememiştir. Onun ahlaki ve dini salahiyetinde bir bozukluk yoktur. Hatta İşaretül İcaz’ı bastıran da Enver Paşa’dır. Bediüzzaman’ın ilmi büyüklüğünü görmüştür.” şeklinde konuştu.

Enver Paşa ve Mustafa Kemal arasındaki rekabet hakkında şu ifadeleri kullandı: “Mustafa Kemal’in en büyük rakibi Enver Paşa’ydı. Onun etkisini İzmir Suikastı davasında ancak silebildi."