'kabe Çevresinin Yayalaştırılması Özal’ın Projesidir'

Eski Erzurum Milletvekili Mehmet Kahraman, sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın hacca gittiğinde Mekke kenti yöneticilerine Kabe çevresinde yapılaşmaya izin verilmemesini, insanların raylı sistem araçlarıyla taşınması önerisinde bulunduğunu söyledi.

Malaya Beşer Eğitim Kurumları, merhum 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ı memleketinde anmak amacıyla ‘Turgut Özal'ın Türkiye Ekonomisine ve Gelişimine Katkısı’ konulu konferans düzenlendi.

Beşer Eğitim Kurumları Genel Müdürü Zeki Göçer, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Özal'ın Türkiye'nin olduğu kadar dünyanın da önemli bir değeri olduğunu belirterek, merhum Özal'ın genç nesiller tarafından tanınması ve hayatından dersler çıkarılmasını önemli bulduklarını ifade etti.

Türkiye'nin daha da güçlenmesi için Özal gibi liderlerin yakından tanınması gerektiğine dikkati çeken Göçer, bu kapsamda yarışma ve konferansı düzenlediklerini kaydetti.

Konferansta eski Anavatan Partisi milletvekilleri Dr. Alaattin Fırat ile Mehmet Kahraman da merhum Özal'ı anlattı. Eski Muş Milletvekili Dr. Alaattin Fırat, Anavatan Partisi kongresinde Özal’a düzenlenen suikastı anımsattı. Suikast düzenlendiği anlarda aralarında 20 metre olduğunu söyleyen Fırat, “Eğer bir insan, başka bir insanı öldürme kastıyla gelirse, kimse bir şey yapamıyor. Tam kalbine mermi gelecek şekilde silah ateşleniyor, Özal’ı mikrofon borusu koruyor. Rabb'im onu koruyor. Özal ne diyor peki sonra ‘Canı veren Allah’tır. O istemedikçe kimse canı alamaz’ diyor. Bu lafta bir Allah’a teslimiyet görüyoruz.” dedi.

Özal’ın memleketin tüm insanlarına sevgiyle yaklaştığını söyleyen Fırat, onun başarısı sayesinde Türkiye’nin istikrar ve huzuru bulduğunu kaydetti.

Alaattin Fırat, şunları dile getirdi: “Turgut Özal siyasette, ilimde, ticarette, irfanda bir zihniyet değişikliği gerçekleştirmiştir. 2 milyar dolarlık ticareti olan bir ülke bugün 150 milyar dolara çıkmıştır. Bu da gösteriyor ki Özal'ın yapmış olduğu çalışmalar Türkiye'ye ekonomide, sağlıkta, eğitimde ülkeye çağ atlattı. AK Parti hükümetinin çözüm süreciyle yapmak istediklerini, Özal 20 yıl önce yapmaya çalıştı. Adamlar gönderdi. 'Gidin bu serseriye söyleyin, silahları bıraksın, biz bu işi çözelim.' Çünkü Özal şöyle inanıyordu; 'Eğer Türkiye'de biz terörü kendi imkanlarımızla, inisiyatifimizle bitirmezsek, birileri yarın bizim kaynaklarımızı, dağımızı, taşımızı, ovamızı kendi kendimize bombalattırıp, birbirimizi öldürmek suretiyle, netice itibariyle zayıf düşen bir ülke konumunda başkaları bize dikte ettirerek kendi şartlarına göre çözerler.”
Fırat, Özal’ın demokrat olmakla birlikte dindar bir siyasetçi olduğunu ifade etti.

Özal’ın yaptığı çalışmalarla Türkiye’ye siyaset, ekonomi ve sanat yaşamında önemli değişimler yaşattığını dile getirdi.
Eski Erzurum Milletvekili Mehmet Kahraman da Turgut Özal ile kaymakamlık görevini yürütürken eşinin başörtüsü nedeniyle sürüldüğü Söğüt’te tanıştığını belirtti.

İlçede büyük bir etkinlik düzenleme projesini kendisine sunduğunu anlatan Kahraman, bunun gerçekleşmesi üzerine muhabbetlerinin arttığını aktardı.
Özal’ın hacca gittiğinde oradaki yöneticilere Kabe’nin çevresinde yapılaşma olmamasını önerdiğini anlatan Kahraman, onun önerilerinin bugün hayata geçirildiğinin altını çizdi.
Özal’ın ölümüyle ilgili iddiaların açığa kavuşturulması gerektiğini vurgulayan Kahraman, “Telefon etmişler, GATA'da hazırlık yapılmış, yolun ortasında Hacettepe Hastanesi'ne dönüş. Hacettepe'de hiçbir hazırlık yok. İkisinin arasında 5 dakika zaman var. Bakıyorsun, 20 sene sonra bir cesedin sağlam çıkması bir mucizedir. Adam orada da kendini ispat etti. Kanında diyor ki DDT vardır. Başka zehirler de tespit etmişler. Kardeşim DDT nerede, kim biliyor DDT'yi? Bizim çocukluğumuzda yorganlara falan pire bitten dolayı serperlerdi. Yasaklandı, Türkiye'de yok. Bir Cumhurbaşkanı'nın kanında DDT. Nereden buldu? Bunlar hep böyle flu, aydınlanması gereken hususlar. Yani bunların aydınlatılması lazım. Temennimiz bu iş aydınlansın.” şeklinde konuştu.

Etkinlikler kapsamında Özal’ı anlatan ilkokullar arası düzenlenen resim, ortaokullar arası şiir, liseler arası kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Yarışmada dereceye giren öğrenci, öğretmen ve okul yöneticilerine para, plaket ve yazıcı hediye edildi.