Ekmekte Katkı Maddesi Yasaklanıyor

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ekmekte hızlı kabarmayı sağlayan katkı maddesi yasağına destek verdi.

Ekmekte Katkı Maddesi Yasaklanıyor
Günde 3 milyon adedi fırınlarda satılmayan olmak üzere toplam 6 milyon ekmeğin ısraf olmasını önlemek için evvela fırınların verimli çalıştırılması gerektiğini belirten Balcı, 5 bin nüfusa bir fırın ruhsatı verilmesini istedi.
UNTEK Fuarı için Bursa'ya gelen Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Bursa Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği'nde Bursa Fırıncılar Odası Başkanı Talip Andiç ve Simitçiler Odası Başkanı Erdal Pınar'la birlikte basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Balcı, ekmekteki kepek oranının yüzde 0.8'e çıkartılmasının doğru bir karar olduğunu belirterek, "Un fabrikalarına yüzde 30 yoğunluklu un üretme mecburiyeti getiriliyor. Bu kepek miktarının artması ekmeğe vitamin yönünden fazla bir zenginlik getirmiyor, ancak sindirim sistemini daha fazla çalıştırıyor. Gıdanın kana karışımmasını daha uzun süreye yaydığı için başta diabet hastaları olmak üzere vücut için daha faydalı oluyor. Ekmeğin sağlıklı olarak hazmedilmesini sağlayacak. Bu arada bakanlığın ekmek hamurunun kabartılmasında ekşi maya dışında başka katkı maddeleri kullanılmasını yasaklaması yönünde bir çalışması var. Biz bu çalışmaya da federasyon olarak destek veriyoruz. 2 veya 3 ay içiresinde bununla alakalı yönetmeliğin çıkarak uygulamaya gireceğini tahmin ediyoruz. Şu anda tünel sistemli büyük ekmek fabrikaları süreci hızlandırmak için ağırlıklı olarak katkı maddesi kullanıyor. Zaten büyük şehirler dışındaki bütün fırıncılar ekşi maya ile kabartma yapıyorlar. Büyük şehirlerde de çoğu esnaf ekşi maya tercih ediyor. Çünkü lezzet açısından ve dayanıklılık bakımından ekşi maya avantajlı oluyor. Yönetmeliğin çıkması ile hızlı kabartmada kullanılan katkı malzemelerinin yasaklanması ile içi kof ve bir günde yenilmez hale gelen ekmek üretiminin önüne geçilmiş olacak. Daha tok ekmekler ve 2-3 gün bayatlamayan ekmek imal edilmiş olacak. Biz bu yönetmeliğin israfı önlemek için bakanlık tarafından bir an önce çıkartılmasını destekliyoruz" dedi.

Başbakanlığı nda desteklediği federasyonun 'ekmek israf etmeyelim insaf edelim' kampanyasının netice vermeye başladığını, ancak en önemli sıkıntının fırınlarda her gün kalan 3 milyon ekmekten kaynaklandığını bildiren Başkan Balcı, "Bu konuda da fırın sayısının sınırlandırılması gerekiyor. Mutlaka 5 bin nüfusa bir fırın ruhsatı verilmelidir. Ruhsatsız üretim yapan fırınlar mutlaka engellenmelidir. Şimdi yüzde 15 kapasite ile üretim yapan fırınlar var. Bunlar israfa yol açıyor. Personel ve malzeme verimliliği sağlanamıyor. 5 bin nüfusa bir fırın ruhsatı verilse bile kapasite kullanımı asgari yine yüzde 30-40'lara çıkarılmış olur. Ancak daha verimli çalışma imkanı sağlanır. Bu konuda İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü bir çalışma yürütüyor. Bu çalışmanın da bir an önce neticelendirilerek yönetmeliğin yayınlanmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Merdiven altı üretimin sıkı denetimlerle mümkün olabileceğini savunan Federasyon Başkanı Halil İbrahim Balcı, tüketicilerin de değerinin çok altında fiyatla satılan gıda ürünlerine itibar etmemelerini tavsiye etti. Simitçi esnafının da kira ödeyip mekan çalıştırmasına karşılık mahalli idarelerin bu durumları göz ardı edip cemekanlı satıcılara müsade etmesinin Bursa'da yaygınlaştığına işaret eden Balcı, bu hususta yöneticileri esnafın korunması için hassasiyete davet etti.
Kaynak: İHA