Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Acarer:

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Süleyman Demirel Üniversitesi’nde düzenlenen Güvenli İnternet ve Elektromanyetik Dalgaların Biyolojik Etkileri Konferansı için Isparta’ya geldi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Acarer:
Acarer, ilk olarak Vali Memduh Oğuz’u ziyaret etti. Türkiye’deki düzenleyici 7 üst kuruldan bir tanesi olduklarını belirten Acarer, “Kurul olarak faaliyet alanımız, bilişim ve iletişim sektörünü düzenlemek, anlaşmazlıklarda hakemlik yapmaktır. 7 bölge ve yaklaşık 900 çalışanımız var. Kurula bağlı olarak iletişim daire başkanlığı ve internet daire başkanlığı olmak üzere iki farklı birim de var ve bu başkanlıklarda yaklaşık 100’er eleman çalışmaktadır” dedi.

Süleyman Demirel Üniversitesi’nde düzenlenen konferansa, BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer, BTK İzmir Bölge Müdür Yardımcısı Hasan Ovak, Isparta Vali Yardımcısı Mestan Deniz, SDÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Numan Tamer ve SDÜ Teknokent Genel Müdürü Yrd.Doç. İrfan Ateşoğlu katıldı.

Konferansın açılışında konuşan BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer, telekomünikasyon sektöründeki üstünlüğümüzü sürdürebilmemiz için mobil ve sabit alt yapı yatırımlarının sürdürülebilir olması gerektiğini belirterek, “Alt yapı olmadan bilişim olmaz. Mutlaka alt yapıyı geliştirmemiz, yatırımları artırmamız gerekiyor. Baz istasyonu ve fiber yatırımların engellenmesi, bilişim sektörünün gelişmesinin engellenmesi anlamına gelir” dedi

BTK Başkanı Acarer, teknolojinin hayatımızda büyük bir yer aldığını belirterek şöyle konuştu: “Dünyada 6.5 milyar insan, mobil abone. Ancak istatistiklere göre sadece iki kişiden birinin diş fırçası var.”

68 MİLYON MOBİL ABONE
İnsan hayatında teknolojinin son derece önemli olduğunu ifade eden Dr. Acarer, konuşmasını şöyle sürdürdü:“Türkiye’de nüfusun 75 milyon seviyesinde olmasına rağmen 68 milyon mobil abone var. Bu mobil abonelerinin birçoğu mobil internet kullanmaya başladı.

Diğer taraftan 21 milyon abone, 45 milyon internet kullanıcısı bulunuyor. Bilişim sektöründe ülke olarak, Türk vatandaşı olarak mütevazi olmamamız gerekir. Çünkü Türkiye, bugün bilişim sektöründe birçok ilki geliştirdi. Aylık 292 dakika konuşma ile Avrupa’nın en çok konuşan ülkesiyiz. SMS’de rakibimiz yok. Gençler bunu çok iyi biliyor. İnterneti çok yoğun kullanıyoruz. Ayda 32 saat internet kullanımı ile Avrupa ortalamasının üzerindeyiz.”

BAZ İSTASYONLARININ BİYOLOJİK ETKİLERİ İSPATLANAMADI
Panelde konuşan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan, dünyada elektromanyetik dalgaların vücut ısısını 1santigrat derece artıracak şekilde yaydığı enerjiye ilişkin belirlenmiş sınırın 2000 Volt/metre olduğuna dikkat çekti. Kalkan, baz istasyonları için bunun 50 de biri olan zararlı olmayan standardın dünyada 41 Volt/Metre olduğunu, Türkiye'de ise bu sınırın 10 Volt/metre olarak uygulandığını vurguladı. Dünyada ve birçok ülkede baz istasyonlarının biyolojik ve sağlık yönünden etkilerinin kapsamlı bir biçimde incelendiğini ifade eden Prof.Dr. Kalkan, bu araştırmaların baz istasyonlarının biyolojik etkilerinin olduğunun ispatlanamadığını açıkladı.

İNTERNETİ GÜVENLİ KULLANIN
İnternetin yaygın kullanımının hayatımıza büyük fayda sağladığını belirten BTK Bilişim Uzmanı Mustafa Özdemir, internetin güvenli kullanımı konusunda önerilerde bulundu. 2011 yılı Kasım ayında hizmete giren Güvenli İnternet hizmeti ile kullanıcıların internetin zararlı içeriklerinden korunabileceklerini özellikle ebeveynlerin çocuklarını bu hizmet ile internetin olası etkilerinden koruyabileceklerini söyleyen Özdemir, “Sosyal ağlar ve web tarayıcılarında gizlilik ve güvenlik önlemlerinin alınması, bilgisayarlara antivirüs programlarının yüklenmesi ve kişisel bilgilerin internette kesinlikle paylaşılmaması gerekiyor” dedi.

Kaynak: İHA