Türk Milletvekilleri, Nsu Davasının Görüleceği Mahkemeyi Ziyaret Etti

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, Çarşamba günü başlaması beklenen, ancak 6 Mayıs'a ertelenen Neonazi cinayetleri davasının görüleceği Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nin (OLG) A 101 numaralı salonunu inceledi.

Türk Milletvekilleri, Nsu Davasının Görüleceği Mahkemeyi Ziyaret Etti
Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, "Bir an önce işin esasına girilmesini, maktullerin durumunun, müdahillerinin acısının ve adaletin konuşulmasını istiyoruz.'' dedi.

OLG Başkanı Karl Huber ise mahkemenin yapacağı yeni akreditasyon uygulamasıyla Türk gazetecilerin davayı duruşma salonundan takip edeceğini söyledi.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyelerine Neonazi cinayetlerinin görüleceği mahkeme salonunu gezdiren Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi (OLG) Başkanı Dr. Karl Huber, Türk basın mensuplarının yeni akreditasyon uygulamasıyla duruşma salonunda yer almasını umut ettiğini söyledi.

Türk heyetini kabul etmeden önce basın açıklaması yapan Huber, ''Çarşamba günü başlaması gereken davanın ertelenmesinden çok üzgünüm. Yeni akreditasyon uygulamasında yeterince Türk gazetecinin duruşma salonunda yer almasından umutluyum. Türk gazetecilerin salonda yer almasını bekliyorum.'' dedi.

Huber, daha sonra Türk heyetini karşıladı ve mahkeme binası içine aldı. Mahkeme binasında incelemelerde bulunan TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu heyeti adına basın açıklaması yapan Sakarya Milletvekili ve Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, OLG Başkanı Huber'in Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararın üzerine yeni bir çalışma başlattıklarını söylediğini aktardı. Üstün, ''Anayasa Mahkemesi'nin kararı, Türk gazetecilerin salonda yer almasını garanti etmektedir. Bizim beklentimiz odur ki Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar çerçevesinde tatminkar bir çözüm bulunacaktır. Davanın kamuoyunda bu şekilde tartışılmasını istemezdik. Bir an önce işin esasına girilmesini, maktullerin durumunun, müdahillerinin acısının ve adaletin konuşulmasını istiyoruz. Mahkeme daha önce verdiği kararlarda objektif kararlar verdiğini gösterdi. Umarız, şimdi (Neonazi cinayetleri ile ilgili) vereceği karar yüzyıllarca konuşulur. Almanya'yı kendine ikinci bir vatanda olarak kabul eden Türk kökenli vatandaşların Almanya'da barış ve huzur içinde yaşamalarını arzu ediyoruz. Mahkemeden çıkacak adil kararlar, umut ediyoruz ki Türk toplumunun Alman toplumuna ve Alman sistemine güvenini daha da artırır ve pekiştirir.'' dedi.

Duruşma salonunun yeterince büyük olup olmadığı sorusu üzerine Üstün, ''Türkiye'deki vatandaşlarımızın ve Almanların davranışları farklıdır. Bizler hastaneye bile çok kalabalık gideriz. Her gittiğimiz yerde eşimizle dostumuzla olmak isteriz. Dolayısıyla bizim ölçülerimize göre baktığımızda mahkeme salonu bize küçük geldi.'' şeklinde konuştu.

Mahkeme salonlarında yer temini söz konusu olmadığını ifade eden Üstün, nezaket çerçevelerinde çalışmalarını yapabileceklerini söyledi.

Duruşma tarihinin Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla ortaya çıkan yeni duruma OLG Münih'in adapte olabilmesi için ertelendiğini ifade eden Sakarya milletvekili, ''Ancak biz mahkeme başkanı ile olan görüşmemizi iptal etmedik. Sayın Huber'e bu davaya Türk kamuoyunun gösterdiği ilgiyi ve önemi anlatma fırsatımız oldu. Sayın başkan da bize alınan tedbirler hakkında bilgiler verdi.'' dedi.

Heyet daha sonra Bavyera meclisi NSU komisyonu yetkilileri ve Münih Belediye Başkanı Christian Ude ile görüştü. OLG Münih binası önünde ayrıca Azerbaycanlı STK'lar sessiz bir gösteri düzenledi.