Chp Genel Başkan Yardımcısı Tekin Erzurum'da Açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, "Eğer bir ülkede barış istiyorsanız, çözüm istiyorsanız devlet olarak öncelikle vatandaşınızla barışacaksınız" dedi.

Tekin, Erzurum'un Tortum ilçesine bağlı Bağbaşı beldesinde yapımı süren hidroelektrik santraline karşı 2011'de düzenlenen eylemde jandarma ere hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada yargılanan Leyla Yançınkaya'nın duruşmasını izlemek için Tortum'a geldi.

Tekin, Kaymakamlık binası önünde gazetecilerin, "Çözüm süreciyle ilgili düşüncelerinizi alabilir miyiz-" sorusuna, "Uzun süredir gazetelerin televizyonların neredeyse ek işi oldu. Türkiye'de sanki başka sorun yokmuş gibi sürekli yanı sorular soruluyor. Elbette bu sorulara da cevap vereceğiz. Eğer bir ülkede barış istiyorsanız, çözüm istiyorsanız devlet olarak öncelikle vatandaşınızla barışacaksınız" karşılığını verdi.

Barışın merkezinde daha fazla özgürlük ve demokrasi yer alması gerektiğini vurgulayan Tekin, şunları kaydetti:

"Leyla ile barışamayan bir devlet toplumsal barışı yaratabilir mi- Kızcağızın ne işi var, Leyla'nın ne suçu var burada dolaştırıyorsunuz- Toplumsal barış için dolaşanlara şu soruları sormak istiyorum. Hani Başbakan 'helalleşme' diyor ya. Siz HES'çilerle helalleşecek misiniz- 2B arazi mağdurlarıyla helalleşecek misiniz- Adliyelerde mağdur olan yurttaşlarla helalleşecek misiniz- Önce gelin toplumsal barışı yaratılım. Yurttaşlarımızın yüzde 70'i devletle husumetliyse orada barış tartışılmaz. Barışın merkezi daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi. Gelin Türkiye'de bütün yasakların önünü açalım, yasaksız bir Türkiye yaratalım. Yasaksız bir Türkiye'de ne Leyla'lar yargılansın ne de bizim bu tartışmalarımız olsun."

Tekin, açıklamasının ardından İstanbul milletvekilleri Aykut Erdoğdu, Melda Onur ve Ayşe Eser Danışoğlu ile Tortum Adliyesi'ndeki duruşmayı izledi.

Muhabir: Selami Küçükoğlu / Zehra Melek Çat

Yayıncı: Mustafa Yıldız
Kaynak: AA