Bm Genel Sekreteri Ban, Tartışmalı Toplantıya Katılımını ‘adaletle’ İzah Etti

Geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul Başkanı Vuk Jeremiç’in himayesinde gerçekleştirilen ‘‘Uluslar arası Ceza Mahkemeleri’nin Uzlaşıdaki Rolü’’ konulu konferansa neden katıldığı yolundaki soruya BM Genel Sekreteri Ban Ki-mon, bu kurumların varlığının gerekliliğine inandığı için olduğunu söyledi.

Jeremiç’in himayesinde gerçekleştirilen oturumu Amerika, Kanada ile Ürdün, Bosna savaşında mağdur olanlar yerine şiddeti o dönem savunan ve bugün Sırbistan Cumhurbaşkanı olan Tomislav Nikoliç’i davet etmesinden dolayı boykot etmişti. BM Genel Sekreteri bugün düzenlediği basın toplantısında geçen haftaki oturuma katılımını şöyle izah etti; ‘‘Bu toplantıya kimlerin davet edildiğini bilmiyordum. Ben uluslar arası ceza mahkemelerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu kurumlar sayesinde suçluların cezalarını çekeceğine ve adaletin tesis edilebileceğine inanıyorum. Ben bu nedenle katıldım.’’ Ban, BM Güvenlik Konseyi tarafından kurulan ve eski Yugoslavya döneminde insan hakları ihlali ile suçluları ortaya çıkarmak için kurulan ICTY’nin kapsamlı çalışmasını tamamlayabilmesi için de Sırbistan Cumhurbaşkanı ile Başbakanı’na mektup göndererek yardımcı olmalarını istediğini hatırlattı.

SURİYE HER GEÇEN GÜN DAHA DA KÖTÜYE GİDİYOR

Uluslar arası toplumu Suriye konusunda uyaran Ban, bu ülkede durumun her geçen gün daha da kötüye gittiğine işaret etti. Askeri dinamiklerin ülkede yıkıma devam ettiğine dikkat çeken Ban, sivillerin bu çatışmanın bedelini en fazla ödeyenler olduğunu hatırlattı. Suriye’de mevcut durumun iç açıcı olmadığını ancak hala politik çözümün mümkün olduğunu belirten Ban, ‘‘Bunun dışında demokratik bir Suriye için kanı durdurabilecek başka alternatifte yok’’ dedi.

BM ve Arap Ligi Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi ile bugün ikili görüşme yapacağını belirten Ban, özel temsilcinin görevinin başında olduğu ve bırakması gibi bir durumunda sözkonusu olmadığını söyledi.

Ban ayrıca Suriye hükümetinin izin vermesi durumunda BM’nin kimyasal silahların kullanılıp kullanılmadığını araştırmak için kurduğu bilirkişi heyetinin olayları incelemek için hazır olduğunu bildirdi. Ban, ancak bilirkişi heyetinin Suriye’deki çatışmalarda yalnızca bir iki olayı değil diğer tüm muhtemel kimyasal silah kullanıldığı iddia edilen çatışmaları da incelemeye hazır olduğunu söyledi.

Bilirkişi heyetinin görevini yapmak için beklediğini aktaran Ban, bekleme nedenini ise Suriye hükümetinin henüz ekibin çalışmalarına izin vermemesini neden gösterdi .