Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Çatışma: 17 Ölü

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde (OAC), 3 hafta önce darbe ile yönetimi ele geçiren Seleka grubu ile siviller arasında çıkan çatışmalarda, en az 17 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi.

Kızılhaç’tan yapılan açıklamada, devrik lider Francois Bozize’nin güçlü olduğu bölgede devriye gezen Seleka isyancılarının saldırıya uğradığı belirtildi.
OAC geçici hükümetinin sözcüsü Moussa Dhaffane ise Bozize taraftarı gençlerin Boy-Rabe bölgesinde eski isyancı güçlere saldırması ile çatışmanın başladığını belirtti.

Bozize’nin Kamerun’a kaçışının ardından, en kanlı hafta sonunu yaşayan OAC’de, dün de bir kiliseye isabet eden havan mermisi ile 3 kişinin öldüğü belirtildi. Geçen Cumartesi kendini geçici hükümetin lideri olarak ilan eden OAC’de Seleka lideri Michel Djotodia, 18 ay içinde seçime gideceğini söyledi.

Darbenin ardından ülkenin önemli bir bölümünde ise madenlerin, uluslararası firmalar tarafından yağma edildiği ifade ediliyor. Eski bir bürokrat olan Djotodia, Bozize ile anlaşmazlığa düştükten sonra sürgüne gönderilmişti. Barış anlaşmasının ardından Ocak ayında savunma bakanı olarak ülkeye dönen Djotodia, Mart ayında istifa etti. Afrika Birliği ve birçok Afrika ülkesi Djotodia’nın iktidarını tanımıyor .