Akil İnsanlar Heyeti Karaman’a Geldi

Gazeteci-Yazar Ahmet Taşgetiren başkanlığındaki İç Anadolu Bölgesi Akil İnsanlar Heyeti, PKK ve terör sorununun çözümüne yönelik çalışmalar kapsamında Karaman’a geldi.

Karaman’da Demosan Otel’de sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kanaat önderleriyle yapılan toplantıda heyet adına açılış konuşmasını yapan Akil İnsanlar İç Anadolu Bölgesi Heyeti Başkanı Ahmet Taşgetiren, temasları ve çalışmaları esnasında elde edecekleri genel kanaatleri, kaygıları, destekleri bir rapor haline getirip bunu süreci yönetenlere teslim edeceklerini söyledi.

Türkiye'nin hâlihazırda 30 yıldır yaşadığı terör sorunun çözmek adına önemli bir süreçten geçtiğini ifade eden Taşgetiren, "30 yıldan beri Türkiye açık ameliyat ortamı yaşıyor. Kan kaybediyor, kendi çocuklarını kaybediyor, terör var. Bölgemizde bir takım gelişmeler oluyor. İslam coğrafyası yeniden harmanlanıyor adeta. Türkiye'nin bu coğrafyada yaşanan gelişmeler içerisinde belirleyici bir rol üstlenme imkan ve potansiyeli var. Ancak Türkiye'nin bu potansiyeli kullanabilmesi için kendi sorunlarını çözmesi lazım, iç barışı gerçekleştirmesi lazım." dedi.

Heyet üyesi Prof. Dr. Erol Göka ise Karaman’daki çalışmalardan memnun olduklarını, heyet olarak vazifelerinin sulh sükûnu sağlayacak zeminin oluşmasına yardım etmek olduğunu ifade etti.

Sadece Meclis'teki siyaset diliyle bu çok derin ve köklü sorunun bir anda çözümünün mümkün olmayacağını ve kendilerinin akil insanlar değil sabırlı insanlar heyeti olarak adlandırılmasının daha doğru olacağını dile getirerek şunları söyledi:
" Halkın görüşlerinin ne olduğunu, ne gibi kaygılar, endişeler olduğunu, ne gibi öneriler olduğunu iletmek üzere biz bu görevi kabul ettik. Misyonumuz budur asıl olarak. Yoksa bazılarının sandığı gibi ikna etmek falan değil. "
Heyettekilerden Hilal Kaplan ise başta Konya olmak üzere çok değişik kesimlerle bir araya gelerek süreci anlattıklarını, onları dinlediklerini ve notlar aldıklarını belirterek "Benim gözlemim; en azından görüştüğümüz ve sözünü dinlediğimiz insanlar bağlamında önemli oranda bir destek var. Bir kesimin, destek vermekle beraber kaygıları var, onları dinledik.
Akil İnsanlar İç Anadolu Bölgesi Heyeti Genel Sekreter Cemal Uşşak, "Bizi bir araya getiren unsur, 30 yıldır ülkede devam etmekte olan bir sorunu sona erdirme teşebbüsüdür." dedi.

Akan kanı ve ana-babaların gözyaşlarını durdurmanın amaçlandığını belirten Uşşak, ilk defa bu yönde bir irade ortaya çıktığını söyledi.

ve çözüm sürecini "Hudeybiye süreci" olarak nitelendirdi. Heyet üyeleri çözüm süreci ve sürecin sonuçları konusundaki görüşlerini katılımcılarla paylaştı.Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri ile kanaat önderlerini tek tek dinleyen ve not alan Akil İnsanlar İç Anadolu Bölgesi Heyeti Demosan Oteli’ndeki programdan sonra Karaman Aktif ve Sanayici İşadamları Derneği üyeleri ile buluştu. Buradaki programdan sonra heyet Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’ne geçti.