Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti, Elazığ'da Vatandaşlarla Bir Araya Geldi

Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti, Elazığ'da vatandaşları dinledi.

Belediye Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıya heyette bulunan Ayhan Ogan, Mehmet Uçum, Zübeyde Teker ve Abdurrahman Kurt katıldı.

Moderatör Ayhan Ogan'dan söz alan vatandaşlar çözüm sürecine ilişkin görüşlerini dile getirdi.

Abdurrahman Kurt, vatandaşları dinledikten sonra yaptığı konuşmada, Türkiye'de artık kavga etmemek gerektiğine inandıklarını söyledi.

Vatandaşına saygı duyan bir devlet olma yolunda hızla ilerleyen Türkiye'nin eksiklerini giderdiğini belirten Kurt, siyasal demokratik mücadele alanları açık olduğundan dolayı bu saatten sonra bu ülkede silah sıkmanın haram olduğunu vurguladı.

Bitmek üzere olan bu kavgada zafer olmadığına işaret eden Kurt, "İnsan kendi ailesi içinde kavga ettiği zaman orada zafer çıkmaz. Bu kavganın mağdurları, mahrumları vardır ama muzafferi yoktur. Ama bu barışın muzafferi olacaktır. Bu barışın muzafferi hepimiz olacağız, Türkiye toplumu olacak" diye konuştu.

Toplumun çatışmaların bitmesini istediğini dile getiren Kurt, şehit ailelerine yaptıkları ziyaretlere değinerek, "Onlar bir başkasının da yüreği yansın istemiyor. Dün bir şehidimizin kız kardeşi ciddi bir şekilde bize feryat etti. 'Onlara şunu veriyorsunuz bunu veriyorsunuz' dedi.

Babası ona kızdı. 'Kızım, sen ne istiyorsun- Daha kaç kişinin evine ateş düşsün' dedi" ifadelerini kullandı.

Zübeyde Teker ise vatandaşlardan en çok bölünme kaygısını işittiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Sınırlar parçalanmadı ama bizim yüreğimiz parçalandı. Her birimiz bir diğerinin ötekisi oldu. Yabancılaştık. Birbirimizin illerine girerken korkular yaşadık. Bu zaten bölünmek, parçalanmak değil midir- Ama bugün bundan sıyrılmaya çalışıyoruz. Sınırların ötesinde ruhtaki, gönüldeki parçalanmayı gidermeye çalışıyoruz."

Mehmet Uçum da çözüm sürecinin sonunda güvenli bir ortam oluşacağını vurgulayarak, "Üç aydır çatışmasızlık yaşanıyor. Bu süreç başarıya ulaşırsa bu çatışmasızlık kalıcı hale dönüşecek" dedi.

Ayhan Ogan da ülkenin içindeki dinamiklerin ve bölgede değişen konjonktürün Türkiye'nin bazı yenilikler yapmasını zorunlu kıldığını söyledi.

Bu çerçevede bir taviz varsa, bunun, herkesin eşit olduğu demokratik bir Türkiye olduğunu ifade eden Ogan, "Bir helalleşmeden bahsediliyor. 'Kan kusup, kızılcık şerbeti içtik' diyeceğiz. Sorunlar bu ülkedeki halklardan kaynaklanmıyor. Bunun tek bir sorumlusu vardır. Türkiye'yi 90 yıldır askerler, yargıçlar ve bürokratlar idare etti. Gelip giden iktidarların görevi levazım müdürlüğüydü. 2010 yılındaki referandumdan sonra halkın devlete doğru yürümesi başladı" diye konuştu.

-Protesto-

MHP'li bir grup, çözüm sürecini protesto etti.

Postane Meydanı'nda toplanan grup adına konuşan MHP İl Başkanı Oğuzhan Demir, çözüm sürecine ve Akil İnsanlar Heyeti'nin çalışmalarına ilişkin eleştirilerde bulundu.

Sloganlar atan grup, İstiklal Marşı'nı okuduktan sonra olaysız dağıldı.

Muhabir: Yeter Erdine - Ramazan Kaya / Önder Felek

Yayıncı: Cemal Coşkun
Kaynak: AA