Mahmur’un Gençleri, Vatanlarına Dönmeyi Dört Gözle Bekliyor

Kuzey Irak’taki Mahmur Kampı’nda yaşayan genler, PKK ile başlatılan silah bırakma sürecinin başarıya ulaşmasını dört gözle bekliyor.

Bir an önce anavatanlarına dönmek istediklerini söylen Mahmur’un genç nesli, silah bırakma sürecinin başarıya ulaşması dört gözle bekliyor. Kampın gençleri, gelişen süreçle ile kendi kaderlerinin nasıl şekilleneceğini ise şimdiden merak ediyor.Erbil'e yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta bulunan Mahmur ilçesi sınırlarında yer alan Mahmur Kampı’nda Türkiye’den gelen binlerce kişi yaşıyor. Cihan Haber Ajansı(Cihan) ilçede düzenlenen sosyal etkinlikler yarışmasında birinci olan Mahmur Kampı gençleriyle konuştu.

Gençler, süreç ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, en çok kendi durumlarını merak ettiklerini söyledi.

Mahmur Kampı’nda yaşayan öğrenci Hevi Kemal, ilçede düzenlen sosyal etkinlikler yarışmasına kendi seslerini dünyaya duyurmak için katıldıklarını söyledi.

Özellikle kampta yaşayan çocukların sıkıntılarını dile getirmek istediklerini söyleyen Kemal, silah bırakma sürecinin kendilerini umutlandırdığını aktardı.

SÜRECE TÜM PARTİLER DESTEK VERMELİ
Rezan Ömer isimli öğrenci ise silah bırakma sürecine tüm partilerin destek vermesi gerektiğini söyleyerek, "Ben 1999 yılından beri Mahmur Kampı’nda yaşıyorum. Bizi buraya zorla göç ettirmek mecburiyetinde bıraktılar. Yoksa biz buraya gelmezdik. Kampta zor şartlar altında toz ve pis ortamda yaşamak zorunda kalıyoruz. Günlük yaşamamızı sürdürmek için ben ve arkadaşlarım Süleymaniye, Duhok ve Erbil’e gidip oralarda çalışıyoruz. Türkiye'de PKK yıllardır silahlı çatışmanın içinde hemen çekilmesinin çok kolay olacağını sanmıyorum. Öcalan serbest bırakılması lazım. Biz bu süreç hakkında henüz tam kesin bir şey bilmiyoruz. Kandil'e 2 kere BDP heyeti gitti. Ancak ne olacak, ne bitecek bilmiyoruz. Türkiye'de bazı partiler bu sürece destek vermiyorlar. Mecliste sorun çıkartıp, Kürt sorununun çözüme ulaşmasını engelliyorlar. Bizim liderlerimiz şu ana kadar bize kesin bir şey söylemedi. Mahmur’da kalıp kalmamıza dair kesin bir şey ortaya koymadılar. Bize ne öngörürlerse öyle yapacağız." dedi.

Yaşanan süreçte umutlu olduklarını belirten öğrencilerden Dijle Polat ise kendi topraklarına dönmek istediklerini söyledi.

SÜREÇ BİZİ UMUTLANDIRDI
İmralı görüşmeleri ile başlayan olumlu sürecin, kendilerini umutlandırdığını ifade eden Azad Sidar isimli öğrenci ise , Türkiye'ye dönmek istediklerini belirtti.

Kendilerinin de barıştan yana olduğunu söyleyen Sidar, "Biz barış istiyoruz. Umarım bu süreçle Öcalan serbest bırakılır. Herkes barış ister. Biz ümit ediyoruz ki kendi köyümüzde, kendi akrabalarımızla beraber yaşayalım. Biz atalarımızın yaşadığı topraklarda yaşamak istiyoruz. Burada yaşamak çok zor. İklimi farklı. Çok sıcak buralar. Biz kendi topraklarımızda yaşamak istiyoruz. Umarım barış olur, biz de vatanımıza döneriz. Biz de her millet gibi kendi topraklarımızda yaşamak istiyoruz" ifadesini kullandı. Şırnak ve Hakkari bölgesinden 1994 yılında köylerinin güvenlik gerekçesiyle boşaltılmasından sonra kaçak yollardan Irak’ın kuzeyine göç eden, çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu yaklaşık 12 bin kişi, bölgede şu ana kadar 8 kamp değiştirdi.
Türkiye-Irak-ABD üçlü mekanizması görüşmelerinde Türkiye, kampın PKK’ya eleman sağladığı gerekçesiyle kapatılmasını istemişti.