Konya'da Hasta Uyutulmadan Açık Kalp Ameliyatı Yapıldı

İleri derecede solunum yetmezliği olan KOAH hastası 69 yaşındaki Selehattin Yılmaz, uyutulmadan doktorlarla sohbet ede ede açık kalp ameliyatı oldu.

Konya'da Hasta Uyutulmadan Açık Kalp Ameliyatı Yapıldı

Konya Özel Medicana Hastanesi'nde 'atan kalpte by pass' adı verilen teknikle ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Cemile Öztin Öğün, kalp damarları tıkalı ve akciğer yetmezliği bulunan hastanın ameliyatının başarıyla tamamlandığını söyledi.

Hastanın solunum cihazına bağlanmasının riskli olduğunu ve normal bir kalp ameliyatına dayanamayacak durumda olduğunu belirten Öğün, "Ama tıkanmış damarlardan dolayı kalp krizi geçirme tehlikesi bulunan hastamızın ameliyat edilmesi gerekiyordu. Kalbinin ve akciğerlerinin cihazlar yardımı ile çalıştırılarak ameliyat edilmesi ölüm riskini arttırıyordu. Bunun için hastamızı uyutmadan ameliyat etme kararı aldık. İlk aşamada spinal anestezi yöntemiyle bacağı uyuşturup damar aldık. Daha sonra da epüdürel anestezi yöntemiyle boyundan beline kadar olan bölümü uyuşturarak kalpteki tıkanan damarları değiştirdik. Hastamızın bu sırada gözleri açıktı ve bizimle konuşabiliyordu." dedi.

Ameliyat ekibinde görev alan Doç. Dr. Hayrettin Tekümit de, "Hastamız taşıdığı yüksek risk nedeniyle uyutulmadan ameliyata alınması daha uygundu. Uyguladığımız yöntem ile hasta tamamen uyutulmadan kalbi çalışır vaziyette iken tıkalı damarları değiştirdik. Şimdi sağlık durumu çok iyi." şeklinde konuştu.

Anestezi Uzmanı Prof. Dr. Cemile Öztin Öğün, Uzman Doktor Aşina Pınar, Kalp Cerrah Uzmanı Doç. Dr. Hayrettin Tekümit ve Uzman Ydr. Doç. Dr. Hakan Albayrak'tan oluşan ekip tarafından ameliyat edilen Selehattin Yılmaz, doktorlarla sohbet ede ede ameliyat olduğunu ve sağlık durumunun şimdi çok daha iyi olduğunu söyledi.