'better Cotton' ve 'mükemmeliyet Merkezi' Tekstil İhracatını Arttıracak

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sabri Ünlütürk, "Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi" projesi ve "Better Cotton (Daha İyi Pamuk)" uygulamalarının, tekstil ihracatını artıracağını söyledi.

Birliğin olağan mali genel kurul toplantısında sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ünlütürk, ihracatın düştüğüne dikkat çekti. Girdi maliyetlerinin yüksek oluşu ve değerli TL’nin sektörü zorlamaya devam ettiğini vurgulayarak, “2011 yılında 294 milyon dolar olan ihracat rakamımız, 2012’de yüzde 18 düşerek 244 milyon dolara kadar geriledi. Bu sebeple maalesef rekabetçiliğimiz azalıyor. TL, ihracatçıların rekabetçiliğini koruyacak düzeyde kalmalıdır. Bunun yanısıra sektörümüzü hareketlendirmek için 2012’deki sektörel ticaret heyeti programlarına bu yıl da devam edeceğiz. Haziran ayında Fas’a, sonra da Polonya’ya sektörel ticaret heyeti düzenlemeyi planlıyoruz.” dedi.

'TEKNİK TEKSTİL MÜKEMMELİYET MERKEZİ' PROJESİ VE 'BETTER COTTON' SEKTÖRE OLUMLU KATKI SAĞLAYACAKTeknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi projesine ilişkin ayrıntılara da değinen Sabri Ünlütürk, “Sektör olarak teknik tekstil alanında faaliyetlerimizi arttırmamız lazım. İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)’nın finans desteğini sağladığı projenin başarısına inanıyoruz. Amacımız bölgemizdeki teknik tekstil potansiyelini tespit etmek, yurtiçi ve yurtdışındaki üniversitelerle işbirliği yapmak, bu sayede rekabetçi katma değerli ürünler üreterek sektörü geliştirmektir.” diye konuştu.

Projenin sektöre umut verdiğini belirten Ünlütürk, “Mayıs ayında, bu alanda faaliyet gösteren firmalarla teknik tekstil toplantıları yapacağız. Rekabetçiliğimizi arttıracağına inandığımız bu merkezi sektörümüze katmaya çalışacağız.” dedi.

Türkiye’deki Better Cotton üretimin artmasına yönelik destek beklediklerini de dile getiren Ünlütürk, iyi tarım uygulamalarının içinde barınan Daha İyi Pamuk üretimini teşvik amacıyla primin 50 kuruştan 55 kuruşa çıkarılmasıyla özendirmesi sağlanacağına dikkat çekti. Bu sayede Better Cotton ithal etmek zorunda kalan ihracatçıların, ithalatlarının ve cari açığın azalmasına katkı yapılacağına işaret etti .