Aktaş Barajı’nda Derivasyon Tüneli Tamamlandı, Sıra Gövdede

Ödemiş ilçesine bağlı Kayaköy beldesi ve çevresindeki köylere hayat vermesi beklenen Aktaş Barajı’nda çalışmalar devam ediyor.

Aktaş Barajı’nda Derivasyon Tüneli Tamamlandı, Sıra Gövdede
Barajın gövde inşaatına başlanması için tamamlanması gereken derivasyon tünelinin iki ucu dün birbirine kavuştu. 546 metre uzunluğundaki tünelde ışık gözüktü. Tünelde son çalışmaların yapımının ardından sıra gövde inşaatına gelecek. Yüklenici firma Meksan İnşaat tarafından sürdürülen çalışmaları Kayaköy Belediye Başkanı Ali Akkaşlı ve bölgedeki köylerin muhtarları yakından takip ediyor. 2015 yılı Nisan ayında tamamlanması planlanan Aktaş Barajı’nın gövde yüksekliği 105 metre olacak. Merkezi kil çekirdekli kum çakıl dolgu tipindeki gövdenin uzunluğu 476 metre olacak. 45 milyon metreküp su kapasitesine sahip olacak Aktaş Barajı ile yaklaşık 40 bin dekar arazi sulanabilecek.

Yaklaşık 50 milyon liraya mal olacak barajın inşaatının en önemli bölümlerinden biri olan derivasyon tünelinin iki ucu dün kavuştu. Yüklenici firma ekipleri ve Kayaköy Belediye Başkanı Ali Akkaşlı, tünelin açılmasını şantiye alanında kutladılar. Güney yönünden 340, kuzey yönünden de 206 metrelik kazı yapılan 3.5 metre yüksekliğindeki tünel, toplam 5 ayda açıldı. Yağışlı mevsim ve su baskınları çalışmaları yavaşlatırken, yüklenici firma ekipleri günde ortalama 5-6 metrelik ilerleme sağladılar. SIRA GÖVDE İNŞAATINDA Derivasyon tünelinin ardından sıranın gövde inşaatına geleceğini kaydeden Kayaköy Belediye Başkanı Ali Akkaşlı, şu bilgileri verdi: “Aktaş Barajımızın çalışmaları son derece yağışlı geçen mevsime rağmen aralıksız sürüyor. Yaklaşık 150 çalışan ile yüklenici firma gövde inşaatına başlamanın hazırlıklarını yapıyor. Gecikmeli başlayan baraj çalışmalarında yağışlar nedeniyle de yaklaşık 2 aylık bir çalışma kaybı oldu. Buna karşın yüklenici firma bu kaybı kapatabilmek için yoğun çaba gösteriyor. Derivasyon tüneli baraj için en önemli öğe. Bu tünelin tamamlanması ile birlikte artık gövde inşaatı da başlayacak. Aktaş Çayı akışını bu tünelden sürdürecek. 105 metre gövde yüksekliği ile bölgemizin en yüksek barajı Aktaş Çayı üzerinde kurulmuş olacak. 2015 yılının dördüncü ayına kadar çalışmaların tamamlanması planlanıyor. Bir yandan Aktaş Barajı’nın sulama projesi de hazırlanıyor. Baraj bitmeden sulama kanallarının da ihalesine çıkılıp ikisi aynı anda hizmete sunulacak. Buradaki çalışmaları biz de Kayaköylüler olarak heyecanla takip ediyor, gelişmeleri merakla bekliyoruz.” ÜRETİCİYE CAN SUYU OLACAK Kayaköy ve yöresinin baraj sayesinde tarımsal kalkınmada büyük güç kazanacağına dikkati çeken Akkaşlı, “Yaklaşık 50 milyon liraya mal olacak Aktaş Barajı bölgemiz çiftçisine bir can suyu olacak. 40 bin dönüm arazi bu barajın suyuyla sulanacak. Sulama maliyetleri çok aşağılara düşecek. Üreticimiz artık üretirken kazanacak. Yaklaşık 45 milyon metreküp su kapasitesi ile Kayaköy ve yöresinin sulama suyu ihtiyacı tamamen karşılanmış olacak. Barajın yapımına büyük önem veren başta Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu ve emeği geçen tüm yetkililerimize teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı .
Kaynak: İHA