CHP’li Akgöl: Esed Gemiyi Terk Eden Adam Olmayacağını Söyledi

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bilgisi dahilinde Suriye’de Beşar Esed’le görüşen CHP’li heyet Türkiye’ye döndü.

CHP’li Akgöl: Esed Gemiyi Terk Eden Adam Olmayacağını Söyledi
6 Mart günü sabah saatlerinde Suriye’ye giriş yapan CHP Hatay Milletvekilleri Hasan Akgöl, Mevlüt Dudu ile İçel Milletvekili Aytuğ Atıcı bu ülkedeki temaslarının ardından CHP Hatay İl Binası’nda basın toplantısı düzenlendi.

Hatay Milletvekili Hasan Akgöl, çarşamba günü saat 08.00’de Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey ile milletvekilleri Aytuğ Atıcı, Mevlüt Dudu ve kendisinin Suriye’ye gittiklerini söyledi.

Akgöl, gidiş amaçlarını şu sözlerle açıkladı:
“Komşu ve dost ülke Suriye ile yaklaşık 2 yıldır yaşanan sıkıntılı sürecin nasıl sonlandırılacağı, bu süredeki akan kanların nasıl duracağı, barışın nasıl sağlanabileceği ve bu barışa CHP olarak nasıl katkı sağlayacağımızı görüşmekti.”

ZİYARETİN BEŞAR ESED’E DESTEKLE HİÇBİR ALAKASI YOKTUR

Daha öncede CHP’li vekiller olarak Suriye’ye gittiklerini hatırlatan Akgöl, CHP olarak 3. kez Suriye’ye gittiklerini hatırlattı. Akgöl şunları söyledi: “Durum tespiti ile alakalı 1.5 yıl, tutuklu bir gazeteciyi getirmek üzere 3-4 ay önce Suriye’ye gitmiştik. Buda üçüncü ziyaretimiz. Bu ziyaret CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu’nun bilgisinde yapılmıştır. Bu ziyaretin Beşar Esed’e destekle hiçbir alakası yoktur. Amacımız barış sürecine katkı, barış nasıl sağlanır, bizim muhalefet olarak yapmamız gereken nedir, Türkiye olarak yapmamız gereken nedir, Suriye’nin yapması gereken nedir bunları oturup konuşup çözüm yolunu bulmaktır.” dedi.

Bu amaçla dün Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed’le iki saat süren bir görüşme yaptıklarını hatırlatan Hasan Akgöl, “Bu süreçte biz taleplerimizi ilettik. Suriye’nin bu kanın akmaması adına yapması gerekenleri söyledik. Devlet Başkanı Esed ise bunun için gerekli adımları attıkları söyledi.

Barış sürecinin başlaması adına anayasayı değiştirdiğini, artık devlet başkanının tek aday değil de herkesin aday olabileceğini belirtti.” diye konuştu.

Esed’in kedilerine ‘Gemiyi terk eden adam olmam’ dediğini hatırlatan Milletvekili Akgöl, görüşmeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Burada altınının çizilmesi gereken en önemli nokta şuydu: Beşar Esed, kaptanlığını yaptığı geminin denizde yol aldığını ve gemiyi terk etmeyeceğini söyledi.

Eded şunları da ekledi:
"Ancak muhalif güçler şuan seçime girebilirler, anayasa buna çok açık, parlamentoya milletvekili sokabilirler, anayasayı değiştirme gücünü alabilirler, yani benim halkım bu gücü alabilir, benim halkım bu gücü alır ve beni de başkanlıktan gönderirse ben buna hiç üzülmem. Çünkü beni alan Suriye halkı olsun. Dış güçlerin istemesi ile ben bu koltuğu bırakmam. Gemiyi terk eten adam olmam.”