Türk-rus Kültür Merkezi’nden Kadınlar Gününe Özel Kızıl Ordu Konseri

Rusya’da faaliyet gösteren Türk-Rus Kültür Merkezi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle özel bir program düzenledi.

Türk-rus Kültür Merkezi’nden Kadınlar Gününe Özel Kızıl Ordu Konseri
Konserde Kızıl Ordu korosu, dünyaca ünlü İtalyan opera ve pop sanatçısı Alessandro Safina, SSCB halk sanatçısı İosif Kobzon ve Rusya’nın önde gelen sanatçıları sahne aldı.Türk-Rus Kültür Merkezi’nin bu yılki geleneksel konseri, Rusya Ordusu Korosu’nun ana binasında gerçekleştirildi.

650’den fazla kişinin katıldığı konserde Moskova’nın 4 ayrı yetimhanesinden gelen 40 çocuk ve 200’den fazla gazi, emekli, Moskova’da yaşayan Türk diaspora temsilcisi aileleriyle birlikte hazır bulundu.
Sahneye ilk çıkan Kobzon kadınların bayramını kutlayarak, “Kadınlar olmasaydı biz erkekler de olmazdık. Bizim için her gün 8 Mart, dolayısıyla kadınlarımıza bizim için her gün bayram” şeklinde duygularını aktardı. Daha sonra Kobzon Rus halk şarkılarını seslendirerek katılımcıları sesiyle büyüledi. Ünlü İtalyan sanatçı Safina da Rus kadınların bayramını kutlayarak, çocuk korosuyla “Luna” parçasını seslendirdi. Sahneye çıkan Kızıl Ordu Korosu, İkinci Dünya Savaşı yıllarına ait şarkılar başta olmak üzere çok sayıda savaş şarkıları ile salonu coşturdu. Koroya ait gençlerden oluşan müzisyenler de dünyaca ünlü İsveçli ABBA grubunun müziklerini seslendirdi. Koronun küçük yaşlı solisti Valeriya Kurnuşkina’nın askeri üniformada, “Katyuşa” isimli Rus halk şarkısını seslendirmesi herkesi etkiledi. Konserde illiüzyon sanatçısı Vladimir Solovey de çeşitli gösterileri ile katılımcıları güldürdü. KIZIL ORDU’DAN “YAYLALAR…”En son sahneye çıkan ses sanatçısı Yuliya Panova Kızıl Ordu korosuyla birlikte, Türkçe “Yaylalar, Yaylalar” halk türküsünü seslendirdi. Rus korosu sanatçılarının koroyla “Yaylalar! Yaylalar!” seslendirmesi ve saz çalması Türk ve Rus kadınlar tarafından dakikalarca alkışlandı.
Konserle ilgili yaptıkları organizasyondan dolayı Türk-Rus Kültür Merkezi’ne şükranlarını ileten Moskova Belediyesi Kamu Organizasyonları Müdürlüğü Başkanı Yardımcısı İrina Korolyova, “İki yıldır Türk dostlarımız kadınlar bayramı vesilesiyle muhteşem etkinlik düzenliyor. Açıkçası, 8 Mart öncesi biz kadınları dinlenmek istiyoruz. İşte bu konser bize ilaç gibi geldi. Buradan Türk kadınların da bayramını kutluyoruz. Onlara mutluluk, aile sevinci diliyoruz! Bu arada kurumumuz ve Türk-Rus Kültür Merkezi arasında güzel bir işbirliği söz konusu. Türk dostlarımız sürekli bizi güzel etkinliklerine davet ederek onurlandırıyor. Biz de benzer şekilde programlarımıza onları davet ediyoruz.” şeklinde konuştu.

YAŞLI VE KİMSESİZ ÇOCUKLAR SEVİNDİRİLDİRusya Psikoloji Bilimleri Akademisi uzmanı Vsevolod Smurago, program katılımcılarına işaret ederek, “Bu program sosyal amaçlı. Katılımcılar arasında Moskova’nın öksüz evlerinden gelen çok sayıda çocuk ve gazi kurumlarından gelen yaşlılar var. Bayram gününde bu saydığım kalabalığı sevindirmek ve bayram konseri ziyafetini sunmak çok önemli. Bu yüzden Türk-Rus Kültür Merkezi’ne şükranlarımızı diliyoruz.” dedi.

Rusya Ticaret Bakanlığı’nın eski üst düzey yetkilisi Pavel Krıjanovski, “Türkiye’de çok bulundum ve bu etkinlik bende güzel Türkiye izlenimimi hatırlattı. İki halkın yakınlaşması açısından böyle etkinliklere ihtiyacımız var.” dedi.

71 nolu Moskova Öksüz Evi adına konuşan öğretmen Aleksandra Viktorovna öğrencileriyle konsere katılmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, “Güzel bir etkinlik! Türk-Rus Kültür Merkezi ile tanışıklığımız geçtiğimiz yılbaşı öncesi olmuştu. Onlar okulumuzu ziyaret ederek 42 öksüz çocuğa et dağıtmışlardı. Hayırseverlilik yaptılar, bu sefer de bizi sevindirdiler. Biz de onları 16 Mart’ta Maslenitsa bayramına, okulumuza davet ettik.”
KOBZON: RUS-TÜRK DOSTLUĞUNU BOZMAK MÜMKÜN DEĞİLCihan Haber Ajansı’a (Cihan) özel konuşan Rusya parlamentosu alt kanadı Duma milletvekili sanatçı Kobzon, “Türkiye’de tekrar konser vermeyi çok arzu ediyorum. Türkiye ile ilişkilerim ve izlenimlerim çok güzel. Seve seve konser vermeye hazırım. Bugünkü programla ilgili Türk-Rus Kültür Merkezi’ni kutluyor ve faaliyetlerini çok olumlu değerlendiriyorum. Eski Sovyet döneminde Sovyet Toplum Cemiyeti diye bir kurum vardı. Bu kurumun birçok ülkede kültür merkezleri faaliyet gösteriyordu. Bu merkezler insanları kaynaştırıyordu. Hatta hoşnutsuzluk durumlarında bile insanlar buraya uğrayarak dertleşiyordu. Bu merkezler çok faydalı. Ve Türk-Rus Kültür Merkezi bu konuda güzel faaliyetler sergiliyor. Türk-Rus ilişkilerinin her zaman güzel olacağını umuyorum. Ne yazık ki bazı politikacılar aramızı bozmaya çalışıyor. Ama eminim ki iki halkın arasını bozmak fiiliyatta mümkün değil. Çünkü yakın ilişkilerimiz, ortak menfaatlerimiz var. Farklı din ve kültüre rağmen çok ortak özelliğimiz var. Türkiye’de rastladığım çoğu insanın Sovyet ve Rus sanat ve kültürünü çok iyi bildiğini fark ettim. Aramızı bozamazlar.” değerlendirmesinde bulundu.
İtalyan sanatçı Safina da, etkinlikte bulunmanın mutluğunu yaşadığını dile getirdi. Safina”Yakın zamanda Türkiye’de de konser vereceğim.” dedi.