Hague: Yemen'de Diyalog Sürecine Karşı Çıkanlar Karşılarında Bm'yi Bulur

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Yemen’de kurulan Milli Diyalog Konferansı’na karşı çıkanların karşılarında BM Güvenlik Konseyi’ni bulacağını söyledi.

Hague: Yemen'de Diyalog Sürecine Karşı Çıkanlar Karşılarında Bm'yi Bulur
Londra’da yapılan 5. Yemen’in Dostları Toplantısı Sonrası Suudi Arabistan ve Yemenli mevkidaşlarıyla basın açıklaması yapan William Hague, “Yemen’in 2 yıllık siyasi geçiş sürecinin ortasında bulunuyoruz ve bu zaman dilimi ülke ve halkı için büyük önem arz ediyor.” dedi.

William Hague, ülkedeki tüm kesimlerin kendilerini temsil edebilmesi için oluşturulan Milli Diyalog Konferansı’na ülke içinde ve dışında azınlık bir grubun karşı olduğuna dikkat çekti. Hague, “Milli Diyalog Konferansı’nın başarıya ulaşmasını engellemek isteyenlere uluslararası toplum müsaade etmeyecektir. BM Güvenlik Konseyi de birçok toplantıda bu tür davranışta bulunanlara yönelik gerekli önlemlerin alınacağını vurguladı.” diye konuştu.

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi’nin geçen yıl Şubat ayında seçilerek değişim sözü verdiğini ve Milli Diyalog Konferansı yoluyla Yemen halkının kendi geleceğini belirlemesine izin verdiğini vurgulayan Hague, “Bu sabah Hadi’den bu konferansa desteğinin devam ettiği mesajını aldım.” şeklinde konuştu.

"Gelecek yıl Şubat ayinda Yemen'de genel seçimlerin sorunsuz bir şekilde yapılmasını sağlamalıyız." diyen Hague, böylece siyasi geçiş sürecinin tamamlanacağını soyledi. Hague, ülkenin federal veya merkezi bir yapıyla yönetilmesi kararının Yemen halkına ait olduğunu dile getirdi.William Hague, Eylül ayında New York’ta yapılan Son Yemen Dostları toplantısında daha çok “Milli Diyalog Konferansı” üzerine yoğunlaştıklarını ve Yemen için 1,5 milyar dolar yardım sözü alındığını hatırlattı. İngiliz Bakan, bugünkü toplantıda ise verilen bu sözlerin hayata geçirilmesi icin somut adımlar üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

İngiliz bakan, yardım sözlerinin hayata geçirilmemesi durumunda ise Yemen halkının Milli Diyalog Konferansi'na olan desteğinin azalacağını ve bu durumun ülkenin siyasi geçiş sürecini zora sokabileceğini ifade etti.