Bakan Yıldırım: Demiryolları Özel Sektöre Açılıyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım yeni 'Demiryolları Yasası' ile demiryollarını özel sektörün de kullanımına açacaklarını ancak demiryolu işletmelerinin devlet denetiminde kalmaya devam edeceğini söyledi.

Bakan Yıldırım, devlet demiryollarının iki bölüme ayrılarak görev yapacağını, bunlardan birinin işletme görevini sürdüreceğini, diğer birimin de yolcu ve yük taşımacılığı yapacak şirket haline geleceğini ifade etti.

Binali Yıldırım, İstanbul Fuar Merkezi'nde açılan Eurasia Rail Fuarı'nın açılışını yaptıktan sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı. Yeni Demiryolları Kanun Tasarısı'nın Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sevk edildiğini söyleyen Yıldırım, tasarı ile demiryollarının özel girişimcilere de açıldığını belirtti.

Yıldırım, "Şimdiye kadar demiryolları Devlet Demiryolları tarafından yolcu ve yük taşımacılığı için kullanılabiliyordu. Bundan sonra aynen hava yolunda, kara yolunda olduğu gibi alt yapıyı herkes kullanabilecek. Demiryolları işletmeye devam edecek. Demiryollarının yanı sıra yük ve yolcu taşımacılığı yapmak isteyenler de belirli güzergahlarda bakanlık izniyle işletmecilik yapabilecekler" dedi.

Yıldırım, özel girişimcilerin yol ücreti vererek, kendi vagonunun ve ihtiyaç duyduğu diğer elemanları temin ederek kendi taşımacılığını yapabileceklerini anlattı. 'DEMİRYOLLARI İKİ ŞİRKETE AYRILIYOR'Özel girişimcilerin demiryolu kullanımı konusunda taleplerde bulunduğunu ancak bu zamana kadar bu taleplerini olumlu karşılanamadığını ifade eden Yıldırım, yasal olarak bunun daha önce mümkün olamadığını söyledi.

Demiryollarının iki ayrı bölüme ayrılarak yönetileceğini söyleyen Yıldırım, "Bunlardan biri bildiğimiz demiryolları olarak kalıyor ve işletmecilik, altyapı hizmetlerini yapıyor. Diğeri ise yolcu ve yük taşımacılığı yapacak şirket haline dönüştürülüyor. Burada önemli olan demiryollarının bakımı, elektrifikasyonu gibi faktörler devlet demiryolları bünyesinde kalmaya devam ediyor." dedi.

Bakan Yıldırım, sağlanan bu imkanlarla konfor ve fiyat imkanlarının daha iyi seviyeye geleceğini belirterek, " Hava yolunda kara yolunda ne olduysa burada da o olacak. Hem fiyatlar makul hale gelecek, hem de demiryollarını daha etkin kullanabileceğiz." ifadelerini kullandı. Bakan Yıldırım, devlet demiryollarında taşımacılık yapabilmek için şirketlerin mutlaka Türk olması gerekeceğini ancak yabancı ortaklı şirketlerin olabileceğini de sözlerine ekledi. 'BÜYÜK PROJELERİ AFAKİ KONUŞMALARLA ETKİLEMEYİN'Yıldırım, afaki konuşmalarla büyük projelerin geleceklerine ilişkin spekülasyon yapılmamasını da istedi. Kuzey Anadolu Bağlantı Yolu ile 3'ncü köprünün İstanbul için hayati bir özelliğe sahip olduğunu belirten Yıldırım, çevre konusunda gerekli hassasiyetin gösterildiğini ve gerekli bütün önlemlerin alındığını da sözlerine ekledi.