'çocuklar, Şövalye Olup Turgut Reisi Öldürüyor ve Oyunu Kazanıyor'

Yazar Yalvaç Ural, birçok teknoloji mağazasında satılan bilgisayar oyunlarında Türk tarihine mal olmuş insanların öldürülmesiyle oyunun kazanıldığını söyledi.

'çocuklar, Şövalye Olup Turgut Reisi Öldürüyor ve Oyunu Kazanıyor'
' Age of Empires III' adlı oyunda çocukların oyunu kazanmak için öldürdükleri Kahramanlar arasında Türk denizcilik tarihinin önemli ismi olan, Malta’da 83 yaşında iken şehit olan Turgut Reis’in de yer aldığını belirtti.

Ural, bu oyunların satışının yapılmasını 'kültürsüzlük, bilinçsizlik ve sersemlik' olarak nitelendirdi. Kayseri ile İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü arasında yapılan protokolle 'Yazarlar Okullarda Projesi'nin ilk etkinliği TED Kayseri Koleji konferans salonunda gerçekleştirildi.

Programa Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, yazarlar Tuna Kiremitçi, Yalvaç Ural, Nevzat Bayhan, Ali Çolak ve Yusuf Çopur ile okul müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Programda konuşan yazar Yalvaç Ural, salonda bulunan öğrenciler arasında 'Age of Empires III' ve Türkçe adı 'Yeniçeri Katliamı' olan 'Assassin's Creed-Revelations' adlı oyunları oynayanlardan bazılarını sahneye çağırdı. Ural, teknolojinin gelişmesiyle birlikte Japonya'da okula giden çocuklara 'başparmak çocuk' denildiğini hatırlatarak, artık gençlerin her işlerini başparmaklarıyla yaptığını anlattı. Tükenmez kalemle birlikte insanların işaret parmağı yerine artık başparmaklarını kullanmaya başladığını, yapılan araştırmada kızların yüzükleri artık başparmaklarına takar hale geldiğini aktardı. Yalvaç Ural, gelişen teknoloji ile birlikte çıkan bazı bilgisayar oyunlarının sorgulanmadan çocuklar tarafından oynandığını ifade ederek, bu oyunlarda çocuklardan milli değerlerini öldürmelerinin istendiğine dikkat çekti. Ural, çocukların son yıllarda 'Age of Empires III' ve Türkçe adı 'Yeniçeri Katliamı' olan 'Assassin's Creed: Revelations' adlı oyunlara yoğun ilgi gösterdiğini anlattı. Ural, şu bilgileri verdi: “Empires III oyununda çocuklar, St. Jean şövalyesi oluyorlar. Burada çocukların karşısında bir düşman var. O düşman ise bir kahraman oluyor. Türk denizcilik tarihinin en önemli isimlerinden biri olan ve Malta'da 83 yaşında şehit olan Turgut Reis de var. Yani Turgut Reis'i öldür, oyunu kazan. Bunun yanında Assassin's Creed-Revelations adlı oyunda da yeniçerileri öldürmeleri çocuklardan isteniyor. Böyle kültürsüzlük olur mu? Kitapları yasaklıyorlar ama bu oyunlar hala satılıyor ve çocuklar evlerinde oynuyor. Bir Allah'ın kulundan da ses çıkmıyor. Yarın biri de çıkıp, 'Mustafa Kemal'i öldür, oyunu kazan' diyebilir.” Ural, sahneye aldığı çocuklara oyunun içeriği ile ilgili sorular sordu. Ancak çocukların öldürdükleri Kahramanlarla ilgili bilgiler verememesi de dikkat çekti. Yazar Ali Çolak ise insanın okuyarak farklı çağlarda ve zamanlarda yaşamış insanlarla dost olabilme imkânına sahip olduğunu anlattı. Çolak, “Okuyarak biz çağımızın dışında binlerce dost kazandık. Mesela 1819 yılında doğmuş 1891'de New York’ta yaşamış ve ölmüş bir arkadaşım var. Onu okuyan birçok arkadaşı var. Karaoğlan diye bir şairimiz var. Anadolu’da yaşamış. O da bizim bir dostumuz. Ki okuduğumuz zaman onunla her zaman konuşuyor ve berabermişsiniz gibi geliyor. Okumak, bizi başka çağın başka dönemin insanları ile dost yapıyor. Kim istemez... Başka çağlardan başka insanlarla başka insanlarla dost olmak gerekir. Bilgisi artanın, acısı artar. Acısı artması kötü değil, daha duyarlı yapar bizi. O nedenle ne mutlu ki kitap okuyan insanlar için. Çünkü dünyanın durumunu daha iyi analiz eder. Ömrünüz dostlar edinerek geçsin.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından katılımcılar öğrencilerle birlikte fotoğraf çektirdi. Daha sonra yazarlar, ilk buluşmanın ardından diğer okullardaki öğrencilerle bir araya gelmek için okuldan ayrıldı.