Bekir Bozdağ, Almanya’da 8 Türk’ün Yanarak Öldüğü Dava Hakkında Konuştu

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Almanya’nın Stuttgart şehri yakınlarındaki, Backnang kasabasında meydana gelen yangında hayatını kaybeden 8 Türk vatandaşının, 17 Nisan’da başlayacak davasına Türk medyasının alınmama kararını sert bir şekilde eleştirerek, “Eğer Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi, bu kararını değiştirmezse, biz şimdiden mahkemenin tarafsızlığını yitirdiğini ilan ederiz” dedi.

Bekir Bozdağ, Almanya’da 8 Türk’ün Yanarak Öldüğü Dava Hakkında Konuştu
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Afyonkarahisar’da katıldığı bir toplantıda, Almanya’nın Stuttgart şehri yakınlarındaki, Backnang kasabasında meydana gelen yangında hayatını kaybeden 8 Türk vatandaşının 17 nisanda başlayacak davası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu, Almanya’nın Köln şehrinde bugün meydana gelen ve ilk gelen bilgilerde yangının çıktığı yerde Türklerin de olduğunun söylendiğini kaydeden Bekir Bozdağ, “Bu hadiselerin üzerine Alman Eyalet Hükümetleri, gitmek zorundadır. Ben bir insan olarak şunu düşünmeden edemiyorum. Acaba bu yangınlar çıkmak için Türklerin evini nasıl belirliyor? Acaba sadece Türklerin oturduğu evlerdeki prizlerde mi şase oluyor da, başka evlerde yangın çıkmıyor? Yani bu prizler, yangın çıkarmak için sadece Türklerin olduğu evleri mi seçiyor? Ben böyle bir şey olduğunu söylemiyorum ama Alman yetkililerinin, bir yangın çıktıktan sonra efendim ‘ırkçı, nasyonel ya da neonazilerle bağlantılı olduğu emaresine rastlanmadı’ açıklamasını yangından 5 dakika sonra yapınca, ben bu soruları sormak zorundayım. Hangi verilerle bu açıklamayı yapıyorsunuz? Onun için ben buradan Alman hükümeti ve eyalet hükümet yetkililerine bir kez daha çağrıdı bulunuyorum. Lütfen bu olan biten hadiseleri dikkatle inceleyin. İşin esasına inin, ideolojik bakarak, bu hadiseleri farklı farklı noktalara koymayın. Neonaziler değildir, ön kabulü ile yapılırsa bu incelemeler, fevkalede yanlışlara varılır. Nitekim geçmişte bu böyle yapıldı. Cinayetlerin nedeni neonazi değildir dendi. Aradan geçen yıllarda bunların sorumlularının neonaziler olduğu ortaya çıktı. Bizim böyle düşünmemiz için birçok haklı gerekçemiz var” diye konuştu.

"UMARIM BU UYGULAMAYI MAHKEME TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİR" 8 Türk vatandaşının ölümü ile sonuçlanan yangınla ilgili Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde 17 Nisan’da başlayacak duruşmaya türk medya temsilcilerinin alınmaması kararını da ser bir dille eleştiren Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, şu şekilde konuştu: “Mahkemenin, davaya dair takındığı bu tutum bizi bu noktada dahada şüpheci olmaya itmiştir. Düşünün bir mahkeme 8 Türk’ün öldüğü bir davayı görüşmeye başlıyor. Almanya’dan 50 medya temsilcisi alınıyor, Türk medyasından alınmıyor. 'Niye alınmadı?' diye sorulduğun da ise ’Biz müracaat sırasına göre aldık’ diyorlar. Aynısı Türkiye’de olsa sanırım kıyamet kopardı. Sadece Almanya değil Brüksel’den bile açıklamalar yapılır, Türkiye’de demokrasi, hukuk yoktur derlerdi. Ama Almanya’da olunca, kimse ağzını açıp bir şey demiyor. Bu uygulama mahkemenin tarafsızlığına gölge düşürdüğü gibi, bu işte taraf olunduğu kanaatini güçlendirmiştir. Umarım bu uygulamayı mahkeme tekrar gözden geçirir. Bu tutum ayrıca neonazi cinayetlerini işleyenlere de cesaret verir. Eğer mahkeme bu kararını değiştirmezse biz mahkemenin tarafsızlığını yitirdiğini şimdiden ilan ediyoruz.”
Kaynak: İHA