Süleyman Onatça, Türkonfed Yönetim Kurulu Başkanlığı'na İkinci Kez Seçildi

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, finansman maliyetlerinin düşürülmesi alanında reformlar hızla uygulanırsa, çözüm sürecinden normalleşmeye geçişte KOBİ'lerin başrolü oynadığının görüleceğini belirtti.

TÜRKONFED'in 9. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Onatça, konfederasyonun bu toplantısının Türkiye'nin tarihi bir dönüşümü yaşadığı çok özel bir zamana denk geldiğini söyledi.

Onatça, ''İçinde bulunduğumuz günlerde, bir yandan demokratik siyasete kapı açan adımlar atılıyor diğer taraftan silahların yerine fikirlerin ve siyasetin konuşması çağrısıyla yeni ve umut dolu bir döneme giriliyor. Öte yandan bu sürece tüm ülkede demokrasinin standartlarını yükseltecek yeni bir anayasanın eşlik etmesi için gayret gösteriliyor'' diye konuştu.

Ülke ekonomisinin performansının 2013 yılında geçen yıldan daha iyi olacağına inandıklarını ifade eden Onatça, ekonomideki başarılı performansı sürekli hale getirmenin makroekonomik istikrarı korumak, enflasyonu kontrol altında tutmak, bütçe disiplininden ödün vermemek, cari açığı makul seviyelerde tutmak, katma değerli üretimi teşvik etmek ve bölgesel kalkınma farklarını gidermekle sağlanabileceğini dile getirdi.

-''KOBİ'lerin önemli sorunu yüksek finansman maliyetleri''-

Bu süreci KOBİ'lerin katkısı olmadan gerçekleştirmenin mümkün olmadığını savunan Onatça, KOBİ'lerin verimliliği artırmak dışında bir diğer önemli sorununun ise yüksek finansman maliyetleri olduğunu kaydetti.

Onatça, ''Finansman maliyetlerinin düşürülmesi alanında reformlar hızla uygulanırsa, çözüm sürecinden normalleşmeye geçişte KOBİ'lerin başrolü oynadığı görülecektir. Küçük ve orta boy işletmelerin istihdam yaratma kapasiteleri ve çevre ülkelerle ticari ilişkilerdeki enerjisi, özellikle bölgesel ekonomilere nefes aldıracak ve normalleşmeyi hızlandıracaktır'' şeklinde konuştu.

-''STA'lar Türkiye'nin ticaret dengelerini giderek daha olumsuz etkiliyor''-

Avrupa Birliği ile ilişkiler konusuna da değinen Onatça, şunları söyledi:

''Tam üyelik hedefi yönündeki çalışmaların, müzakerelerde yeni fasılların açılmasıyla önümüzdeki dönemde hız kazanacağına inanıyoruz. Türkiye'nin, hem dış politikasında hem de Güneydoğu'daki sorunun çözüm sürecinde yaşadığı bahar havasını, Avrupa Birliği ile tam üyelik yolunda ihtiyaç duyulan reformlarla sürdürmesinin şimdi tam zamanı olduğu kanısındayız. Dış ticaretin serbestleşmesi, ticaret hacminin artması ve ülkenin refah seviyesinin yükselmesi açısından çok olumlu sonuçlar doğuran Gümrük Birliği, geçen sürede AB'nin diğer ülkelerle yaptığı Serbest Ticaret Anlaşmaları yüzünden Türkiye'nin aleyhine işler hale geldi. Serbest ticaret anlaşmalarının Türkiye için yarattığı tek taraflı yükümlülükler, Türkiye'nin ticaret dengelerini giderek daha olumsuz etkileyecek boyutlara geliyor.''

TÜRKONFED olarak, çözüm yolunda başlatılan çabaları desteklediklerini belirten Onatça, barışın sağlanması adına yapılan tüm girişimlerin, ülkede toplumsal huzurun ve istikrarın, bölgede kalkınma ve refahın sağlanması adına çok önemli adımlar olduğunu düşündüklerini ifade etti.

-''Kalkınma ajansları arzu ettiğimiz performanstan hala uzak''-

Yeni Anayasa konusuna ilişkin de Onatça, ''Yeni Anayasa, yeni toplumsal sözleşmemiz olacaktır. Sadece demokratikleşme sürecinin derinleşmesini sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda ekonomi için de bir sıçrama tahtası olacaktır'' beklentisini dile getirdi.

Seçim barajına değinen Onatça, ''Yıllardır vurguladığımız gibi yüzde 10 seçim barajı demokratik temsilin önünde bir engel oluşturuyor. Seçim barajı, çağdaş ve evrensel standartlara uygun olarak düşürülmelidir'' talebinde bulundu.

Kalkınma ajanslarına ilişkin de değerlendirme yapan Onatça, ''Yıllardır söylüyoruz, yine söyleyeceğiz; kalkınma ajansları arzu ettiğimiz performanstan hala uzak. Bugün ajanslar, sadece para dağıtan, şirket ve STK'ların projelerine mali destekte bulunan kuruluşlar olarak algılanıyor. Halbuki ajanslar, bölge kalkınması için çok boyutlu bir şekilde çalışmalı. Bölgesine rekabet avantajı yaratabilecek işlere imza atmalı'' şeklinde konuştu.

-Süleyman Onatça, ikinci kez TÜRKONFED Başkanı seçildi-

Bu arada, Barış ve Demokrasi Partisi Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ve çok sayıda işadamının katıldığı TÜRKONFED 2013 yılı 9. Olağan Genel Kurulu'nda Süleyman Onatça başkanlığa ikinci kez seçildi.

Muhabir: Mücahid Eker-Ahmet Hacıfazlıoğlu

Yayıncı: Zekeriya Gülün
Kaynak: AA