Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Şentürk'ten 'Standart' Sunumu

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, Rize’de sanayicilere hitaben yaptığı konuşmada, gücü eline geçiren ülkelerin kendi standartlarını oluşturarak diğer ülkeleri saf dışı bıraktığını söyledi.

Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Şentürk'ten 'Standart' Sunumu
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ile TSE arasında imzalanacak işbirliği protokolü imza törenine katılmak üzere Rize’ye gelen TSE Başkanı Hulusi Şentürk Rize Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek burada sanayicilere “Standart” konulu bir sunum yaptı. Şentürk konuşmasında (ce) işaretinin anlamını sordu. “Avrupa Birliği Standardı” cevabını alan Şentürk bu cevabın yanlış olduğunu belirterek, “Avrupa Birliği’nin kalite standardına göre bu ürünün belgelendirildiğini anlıyorsunuz. (ce) ile kalitenin hiçbir bağı yok biliyormusunuz. Türkiye aynen böyle kandırılıyor. (ce)'yi Avrupa Kalite Belgesi zannediyoruz. (ce) bin güvenlik belgesidir. Bulunduğu ürünün güvenlik standartlarına uyduğunu gösterir. Örneğin oyuncukların üzerinde 3-5 yazar. Bu o oyuncağın 3 ile 5 yaş arasındaki çocuklar için güvenli olduğunu gösterir. Bize bu (ce) işaretini Avrupa Kalite Standartları işareti olarak yutturmayı başarmışlar. Açık söylemek gerekirse iki yıl öncesine kadar TSE’ye girene kadar bende öyle biliyordum. İlk geldiğimde bunun böyle olmadığını bana söylediler. İçimden 'sallıyorlar' diye düşündüm. Sonra bunun kalite değil güvenlik belgesi olduğunu gördüm” dedi.

Şentürk güçlü ülkelerin kendi standartlarını oluşturarak ekonominin kurallarını belirlediklerine vurgu yaparak, “Dünya ürünlerin belgelendirildiği ve bu belgeler ile pazarlandığı bir yöne doğru gidiyor. Biz küresel pazarda yer almak istiyorsak bu pazarın gereklerine uymak zorundayız. Standartlara göre üretim yapmak ve belgelemek mecburiyetindeyiz. Gelişmiş batı böyle yapıyor. Onlar bir adım daha öteye gidip sadece standartlara uymuyor aynı zamanda standartları da belirliyorlar. Standart aslında kural demektir. Standart belirlemek de oyunun kurallarını belirlemek demektir. Standardizasyon aslında ekonomide ekonominin kurallarını belirlemek demektir. Bu kurallar çok sık değiştirilmektedir. Bir ülke gücü eline geçirmişse kendi avantajına dönük olarak kendi ürettiği ürünün özelliklerini standart haline getirerek sizi saf dışı ediyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA