Naciri: Türkiye, bizim için önemli bir örnek

Arap Birliği Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Mohamed el Fatah Naciri, ''Türkiye, bizim için önemli bir örnektir. Türkiye, ekonomik olarak bir mucize gerçekleştirmiştir'' dedi.

Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği'nin organize ettiği ''Arap Birliği İçel'de'' etkinliği için kente gelen Filistin, Bahreyn, Umman, Mısır, Moritanya, Somali, Ürdün ve Lübnan'ın Ankara büyükelçileri ile 7 ülkenin büyükelçilik diplomatları, Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nde İçelli iş adamlarıyla bir araya geldi.

Naciri, Türkler ve Araplar arasında tarihi bir güne şahitlik etmenin gururunu yaşadıklarını söyledi.

İçel ve diğer Arap ülkeleri arasındaki ilişkileri artırmak için 17 ülkenin temsilcisinin kente geldiğini ifade eden Naciri, toplantıya katılamayan diğer büyükelçilerin de İçel'de olmayı arzuladığını ancak elde olmayan bazı nedenlerden dolayı katılamadıklarını anlattı.

Arap Ligi ile Türkiye'nin son dönemde ilişkilerinin pekiştiğine dikkati çeken Naciri, şunları kaydetti:

''2004'den itibaren Türkiye ile ilişkilerimizde gelişmeler başladı.

Abdullah Gül, o zaman dışişleri bakanıydı ve BM Genel Kurul çalışmaları sırasında bir mutabakat zaptı imzaladık. Bu mutabakat, Araplar ile Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirme amacını taşıyordu. 2007'de Türkiye ile Arap ülkeleri arasında, Medeniyetler İttifakı çerçevesinde birçok konuyu kapsayan bir anlaşma daha imzaladık.

Türk-Arap İşbirliği Formu olarak da ilk olarak 2010'da toplandık. Geçen yıl 5'incisi İstanbul'da yapıldı, 6'ıncısı da bu yıl Hartum'da yapılacak.''

Naciri, etkinliklerin olumlu sonuçlar doğurduğunu belirterek, özellikle ticari ilişkilerde olağanüstü gelişmeler yaşandığını vurguladı.

''Bölgede herkesin bildiği olaylara rağmen yatırımlar ve ticaret hacmi hiç gerilemedi, olağanüstü şekilde gelişmeye devam ediyor'' diyen Naciri, ''Tek dileğimiz Türk ve Arap dünyasındaki ilişkiler aynı şekilde devam edip, refah ve istikrara katkı yapsın. Türkiye, bizim için önemli bir örnektir. Türkiye, ekonomik olarak bir mucize gerçekleştirmiştir. Bu güzel ülkeye esenlikler diliyorum'' şeklinde konuştu.

-İçel Valisi Güzeloğlu-

İçel Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise kent için çok önemli ve tarihi bir gün yaşadıklarını söyledi.

İçel'in 17. Akdeniz Oyunları'na ev sahipliği yapmaya hazırlandığını anımsatan Güzeloğlu, bundan büyük mutluluk duyduklarını, 2020 Olimpiyat Oyunları öncesinde gerçekleştirilecek organizasyonu sadece spor başlığı altında değil, dostluk anlamında da Akdeniz'in büyük bir şöleni olarak gördüklerini dile getirdi.

Güzeloğlu, 2012'de 21 milyar dolarlık dış ticaretiyle İstanbul'dan sonra ikinci büyük ilin İçel olduğuna dikkati çekerek, ''İçel, 542 adet uluslararası sermayeli şirket sayısıyla Türkiye'de 7'nci, vergi tahsilatında Türkiye'nin 6'ncı büyük ilidir. 2012'de tarımsal üretim değeriyle Türkiye'nin 2. büyük tarımsal üretim değerini gerçekleştiren ve 2012'de 1 milyar 100 milyon sabit yatırım tutarı ve buna bağlı yüzde 10'luk artış oranıyla Türkiye'nin geleceğine katkı sunan, zenginleştiren çok önemli bir kenttir'' diye konuştu.

Büyükelçilere İçel'deki fahri konsolosluk sayısını artırılması yönünde çağrıda bulunan Güzeloğlu, kardeşliğin pekiştirilmesini istedi.

Toplantıda Kuveyt Büyükelçisi Abdullah Abdulazeez Al Duwaikh, TURAB Genel Başkanı Emin Ucuz, İçel Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut ve İçel Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir de konuştu.

Kaynak: AA