Erdemli İlçesinde Faaliyet Gösteren Bal Üreticisi, İtalya'da Düzenlenen Organik Bal Yarışmasında Gümüş Madalya Kazandı

Erdemli ilçesinde faaliyet gösteren bal üreticisi, İtalya Tarım Bakanlığı tarafından organik tarımın gelişimine destek verilmesi amacıyla düzenlenen organik bal yarışmasında, gümüş madalya kazandı.

İtalya'nın Bolonya kentinde düzenlenen 6. Uluslararası En İyi Organik Bal Yarışması'nda İtalya ve Avrupa ülkelerinden 14 jüri üyesi tarafından değerlendirme yapıldı. Yarışmaya Türkiye'den ''Eğriçayır'' isimli balıyla katılan Celal Çay, gümüş madalyaya layık görüldü.

Erdemli ilçesinde bal üreten Çay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu ödülün organik bal alanında yurt dışından aldığı 4'üncü ödül olduğunu bildirdi.

Toroslar'da üretilen balların bu tür yarışmalardan başarıyla döndüğünü ifade eden Çay, şu bilgileri verdi:

''Akdeniz Bölgesinin yazları çok kurak geçtiği için bu bölgedeki bitkiler az nektar salgılıyor, ancak nektarın aroma, tat ve kokusu yoğun oluyor. Toroslar florası oldukça zengin olduğu için bu bölgede kaliteli bal üretiliyor. Ayrıca, ilaç kalıntısı olmadan üretim yapıyoruz. Bu nedenlerle Toroslar'da üretilen organik bal kalitesiyle bu tür yarışmalarda ödül kazanıyor.''

Toroslar'daki yaylaların, doğal flora bakımından zengin olması nedeniyle organik arıcılık için çok uygun olduğunu belirten Çay, ''Arıcılarımız, bu potansiyeli değerlendirip, kaliteli arı ürünleriyle ihracat yapabilir. Balın yanı sıra polen, arı sütü ve propolis gibi arı ürünleri de yurt içinde ve dışında çok talep görmektedir'' dedi.

Önceki yıllarda Avrupa'ya ihraç edilmek istenen ballarda tarımsal ilaç kalıntısı çıkması sebebiyle Türk ürünlerinin imaj kaybettiğini, ancak son dönemde alınan ödüller sayesinde olumlu bir ivme yakaladıklarını anlatan Çay, organik arı ürünleri üreten diğer firmalara da uluslararası yarışmalara katılma çağrısında bulundu.

Muhabir: Derviş Çömez / Kerem Kocalar

Yayıncı: Tevfik Işık
Kaynak: AA