'Yeni Dönemde Dünya Ekonomisi, Kuzeyden Güneye Kayacak'

Güney Afrika’nın Durban şehrinde düzenlenen 5.BRİCS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) zirvesi için bir araya gelen üye ülkelerin liderleri yeni dönemde bölgesel ticari işbirliğinin önemine vurgu yaptı.

Ev sahibi Güney Afrika lideri Jacop Zuma yaptığı konuşmada, “ Çok kritik bir zaman diliminde biraraya geldik. Yön değiştiren dünya ekonomisinde artık daha canlı, dinamik ve hızla büyüyen Güney ekonomileri daha fazla söz sahibi olacaktır” dedi.

BRİCS İş Konseyi’nin kurulmasının ardından söz alan Brezilya lideri Dilma Rousseff ise şöyle konuştu.

“ BRİCS üyeleri arasından ticaretin patladığı bir zamanda İş Konseyi’ni kurduk. BRİCS üyesi ülkeler olarak işadamlarımız geleceğin global ekonomisinde çok anahtar görevler üstlenecekler.”
Toplantıda söz alan Çin lideri Xi Jinping BRİCS üyeleri arasında artan ticaretin önemini dile getirdi. Xi“ 2011 yılında BRİCS üyeleri arasında gerçekleşen ticaret hacmi, on yılda 6 kat artarak 320 milyar dolara ulaştı. Ancak rakam global ticaretin sadece yüzde 0.2’si. BRİCS işbirliğinin etkisini yakında göreceğiz” şeklinde konuştu.

Dün zirve öncesi Zuma ile bir araya gelen ve Güney Afrika ile ticaret, teknoloji gibi alanlarda bir dizi anlaşma imzalayan Putin de sözlerini şöyle tamamladı. “ Rusya ticaret hacimlerini büyütmek için BRİCS üyesi ülkeler arasında, ekonomik potansiyellerin daha aktif değerlendirilmesinden yanayız. Karşılıklı yatırımları destekliyor ve teknolojik işbirliğine büyük önem veriyoruz. Aramızdaki bu dayanışma ‘BRİCS Kalkınma Bankası’ idealini hayata geçirecektir. Sonuç olarak Rusya’nın BRİCS bankasını desteklediğini belirtiyorum. ” BRİCS’in tek kuzey üyesi Rusya’nın lideri Putin ayrıca, ülkesinin nükleer de Güney Afrika’ya yardım etmeye hazır olduğunu ifade etti.