Mahkeme, Bu Kez ''evliliğin Korunması Kanunu''nun Anayasaya Uygun Olup Olmadığını Ele Aldı

ABD Yüksek Mahkemesi'nin, eşcinsel evliliklerin kaderini tartıştığı iki günlük toplantısı sona erdi.

Yüksek Mahkeme, konuyla ilgili toplantısının son gününde, ''Evliliği Koruma Kanunu''nu ele aldı.

Mahkeme, dün, California eyaletinde, 2008 yılında halkoyuyla yürürlüğe giren ve eşcinsel evliliği engelleyen ''8. Öneri'' adlı tasarı kapsamında, aslında eşcinsellerin evlenip evlenememesini görüşürken, bugünkü gündem maddesi ise eşcinsel evlilerin evlilik haklarıyla ilgili oldu. Bazı eyaletler eşcinsel evlililiklere izin verse dahi, eşcinsel çiftler, federal kanun nedeniyle diğer evliler gibi bazı haklardan yararlanamıyor. Bunların başında da vergi kolaylıkları, evlilik ve sağlık yardımları, miras gibi konular geliyor.

Mahkemenin 9 yargıçtan oluşan heyeti, yaklaşık iki saat süren toplantıda, kanunun, anayasanın 14. maddesinde güvence altına alınan ''Yurttaşlara eşit muamele gösterilmesi'' ilkesine uyup uymadığını sorguladı. Her zamanki gibi mahkemenin liberal ve muhafazakar yargıçları bu konuda da birbirine zıt fikirler dile getirdi.

Ancak yargıçların birçoğunun bu konuya dair kafalarında sorular olması, kanunun, eşcinsellerin evlilik yardımlarından yararlanmasını engelleyen ilgili maddesini yürürlükten kaldırabilecekleri yönünde yorumlara da yol açtı. Özellikle, oyların 4 liberal ile 4 muhafazakar yargıç arasında bölünmesinin ve bu noktada yargıç Anthony Kennedy'nin yaklaşımının belirleyici olmasının beklendiği bir ortam oluştu. Kennedy'nin kanunla ilgili liberal yargıçlara yakın durması, eşcinsel evlilikleri destekleyenler arasında ümit yarattı.

Eşcinsel evliliklerin yanında duran Obama yönetimi de mahkemede bu kanunu savunmayacağını açıklamıştı.

Öte yandan, mahkeme binasının dışında eşcinsel evlilik taraftarları ile karşıtlarının eylemleri devam etti.

-Eşcinsel evliliklerde tarihi karar olacak-

Mahkemenin, kararını haziran ayında açıklaması öngörülüyor.

Eğer mahkeme, ''8. Öneri''yi kaldırır veya eşcinsel evlilerin lehine ''Evliliğin Korunması Kanunu''nda değişikliğe giderse, bu, ABD kanunlarının eşcinsel evliliğe yönelik düzenlemeleri ve ülkenin bu tür evliliklere resmi bakış açısı bağlamında tarihi bir karar olacak.

Eğer mahkeme aksi yönde karar verirse, söz konusu evliliklere yönelik düzenlemeler eyaletlere bırakılacak ve eşcinsel evliler, evlilik yardımlarından mahrum kalmaya devam edecek. Bu da mevcut tabloda değişiklik oluşturmayacak.

ABD'de şu anki duruma bakıldığında ülkedeki 41 eyalette eşcinsel evlilikler yasak, 9 eyalet ''sivil partnerlik''e izin veriyor. 9 eyalet ve başkent Washington DC'de ise eşcinsellerin evlenebilmesinin önünde bir engel bulunmuyor. Bu eyaletlerde şimdiye kadar 100 binin üzerinde eşcinsel evlilik yapıldığı tahmin ediliyor.

Amerikalıların konuya bakışını ise anketler ortaya koyuyor. CNN/ORC International'ın son anketine göre, Amerikalıların yüzde 53'ü eşcinsel evlilikleri destekliyor. Bunların birçoğu ailelerinde veya yakın arkadaşları arasında eşcinsellerin bulunduğunu belirtiyor. Pew Research'ın anketine göre ise Amerikalıların yüzde 49'u eşcinsel evliliğe destek verirken, yüzde 44'ü karşı çıkıyor.

Muhabir: Barışkan Ünal

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA