Hatay’da Pesah (hamursuz) Bayramı Kutlamaları

Musevi inancına göre esaretten kurtuluş günü olarak kutlanan Pesah (Hamursuz) Bayramı nedeniyle Hatay’da yaşayan semavi din temsilcileri Havra’yı ziyaret etti.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz ve semavi din temsilcilerinin gerçekleştirdiği ziyarette konuklara mayasız ekmek ikram edildi.Etkinlikte konuşan Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz; dil, din, ırk, renk, siyasi düşünce, felsefi inanç hiçbir ayırım gözetmeden, Türkiye Cumhuriyeti bayrağının altında hep beraber yaşandığını vurguladı.Musevi Cemaati Başkanı Şaul Cenudioğlu da Hamursuz Bayramı olarak da adlandırılan Pesah hakkında bilgi verdi. Cenudioğlu, “Esaretten kurtulduğumuz günü kutluyoruz. İbraniler, Musa peygamberin önderliğinde özgürlüğe kavuşurlar. Kızıldeniz'e ulaştıktan sonra yolda giderken aç susuz olanlar, elindeki hamuru su ile yuğurup ekmeği mayalanmadan yerler. Onun anısına, yani bir özgürlük bayramı kutlamasıyla beraber geçmişte atalarımızın çekmiş oldukları eziyeti, cefayı anmak için biz de 1 hafta mayalanmamış ekmek yeriz. Bu bayram bizim için bir özgürlük bayramıdır. Türkiye’de bulunan bütün Musevi cemaatlerle beraber coşkuyla kutlarız.” dedi.

Alevi cemaati adına Musevi cemaatinin hamursuz bayramını kutlayan Nasreddin Eskiocak ise “Peygamberimiz (sas), Hz. Musa’yı, Hz. İsa’yı zikrederken; kardeşim İsa, kardeşim Musa diye bahsederdi. Bizim peygamberimiz (sas) kardeş olduktan sonra bizlerin de birbirimizi kardeş olarak görmemiz gerekmektedir.” diye konuştu.

Kimi zaman cami, kimi zaman kilise ve kimi zaman sinagogta belirli aralıklarda toplandıklarını belirten Ortodoks Cemaati adına Fadi Hurugil ise bütün dini mekanlarda Allah'a huşu içerisinde yükselişler sunulduğunu, bu vesile ile Musevi vatandaşların Pesah bayramını kutladığını söyledi.