Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Selvi Açıklaması

Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Selvi, çiçek açan kayısı ağaçlarının dondan etkilenmesinin ardından Tarım Sigortaları Havuzu eksperlerince ön hasar tespit çalışmalarının başlatıldığını bildirdi.

Selvi, yaptığı açıklamada, kayısı ağaçlarının dondan etkilenmesinin ardından yürütülen hasar tespit çalışmaları hakkında bilgi verdi. TARSİM eksperlerince Mayıs ayı sonu itibariyle kesin hasar tespit çalışmalarının yapılacağını ve sigortalı çiftçilerin zararlarının bu çalışma sonucuna göre kesinleşeceğini kaydeden Selvi, sigortalı çiftçilerin zararlarının tazmini için yapılan ve yapılacak hasar tespit çalışmalarıyla müdürlüğün bir alakası olmadığını, çalışmanın TARSİM eksperlerince yürütüldüğünü ifade etti.

İlkbahar mevsiminde oluşan don, dolu gibi afetler için öncelikle bölgesel bazda lokal tespitlerin acil olarak ön bilgi için belirlendiğini aktaran Selvi, üretim rekoltesinin belirlenmesinde bu tür tespit çalışmaları yapıldığını ve kesine yakın sonuçlara ulaşılmasının esas alındığını belirtti.

Selvi, şunları kaydetti:

''21 Mart 2013 tarihi itibariyle il müdürlüğümüz resmi web sitesinde yayınlanan duyuruda da bu konu özellikle belirtilmiş, tespitlerin ön tespit olduğu, meydana gelen don afetinin kayısı üretimi ve rekoltesine kesin etkisinin köyler bazında detaylı tespit çalışmaları neticesinde kesinlik kazanacağı, özellikle meyve ağaçlarında çiçek dönemindeki tabii afetlerden meydana gelen zararlarının tespiti ve zarar tazminatlarının ödenmesi 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamına alınması nedeniyle hasar gören çiftçilerimizin doğrudan TARSİM veya sigorta acentelerine hasar ihbarlarını hasar tarihinden itibaren en geç 10 gün içerisinde yapmaları gerektiği açıkça belirtilmiştir. Kamuoyuna bir ön bilgi olarak açıklanmış olan hususlar kesin hasar tespit sonuçları olmadığından, hasar tespitleriyle ilgili olarak hiçbir kurum ve kuruluş için meydana gelebilecek ihtilaflarda dayanak olamaz.''

Muhabir: Tuba Karahan

Yayıncı: Ahmet Ekici
Kaynak: AA