Gediz Üniversitesi, Brezilyalı Öğrencileri Türkiye’ye Getirmek İçin Atağa Geçti

Gediz Üniversitesi, öğrenci aldığı ülkelerin sayısını 52’den 100’e çıkarmak için seferber oldu.

Bu amaçla dünyanın dört bir yanında tanıtım çalışmaları yapılıyor, ülkelerin yöneticileri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle görüşülüyor, liseler ziyaret ediliyor, üniversitelerle işbirliği anlaşmalarına imza atılıyor. Bu yılın ana hedefinde Güney Amerika bulunuyor. Rektör Prof. Dr. Seyfullah Çevik, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Özekes ve Uluslararası İlişkiler Ofisi Direktörü Mustafa Namlı, iki haftalık Güney Amerika turuna çıktı, ilk durak Brezilya oldu.“Sınırsız Eğitim Projesi” kapsamında yurtdışına devlet burslu 100 bin öğrenci göndermeyi planlayan Brezilya’nın tercih edeceği ülkeler arasına Türkiye’nin de girmesi için orada görev yapan diplomatlarla birlikte önemli temaslarda bulunuldu. Brezilya Eğitim Bakanlığı Sınırsız Eğitim Projesi Uluslararası Aksiyonlar Koordinatörü Cassiano D’Almeida ile görüşüldü. Türkiye’nin eğitim kalitesi anlatıldı, üniversiteler hakkında bilgi verildi.

Brezilya basının da ilgi gösterdiği ziyarette, D’Almeida’dan üniversite öğrenimi için Türkiye’ye de öğrenci gönderilmesi sözü alındı. Brezilya Üniversiteler Birliği ile bu yönde ön mutabakata varıldı. Gediz Üniversitesi heyeti başşehir Brasilia, Rio de Janeiro, Sao Paulo, Florianopolis ve BeloHorizante şehirlerindeki bazı liseler ve üniversitelere de misafir oldu. Rektör Çevik, Brezilyalı öğrencilere seslenerek Türkiye’ye davet etti.Brezilya’nın ardından Arjantin, Şili ve Paraguay’a gidildi. Bu ülkelerde de benzer temaslar kuruldu, Türkiye'yle binlerce kilometre uzaklıktaki Güney Amerika arasında eğitim köprüsünün temelleri atıldı. Arjantin’in önde gelen siyasetçilerinden, Buenos Aires eyaletinin başşehri La Plata Belediye Başkanı Dr. Pablo Brueraile biraraya gelindi, iki ülke ilişkileri masaya yatırıldı. Türkiye’ye büyük sempati duyan Başkan Bruera, öğrenci temini başta olmak üzere her konuda gönüllü olarak çalışacağını ifade etti.

Prof. Dr. Çevik, yaptığı açıklamada bu coğrafyanın Türkiye açısından fırsatlarla dolu olduğuna işaret etti. Aradaki mesafe sebebiyle şimdiye kadar yeterli tanıtım ve diyalog zemini sağlanamadığını belirterek, “Özellikle ekonomisi giderek büyüyen 200 milyon nüfuslu Brezilya’yla her alanda işbirliğini daha da geliştirmemiz gerekiyor. Ziyaretin ilk meyvelerini bu yıl alacağız. Bu ülke artık bize de öğrenci göndermeye başlayacak, ilişkilerimiz futbolun da dışına taşacak, her geçen yıl ilerleyecek. Arjantin, Şili ve Paraguay da dünyaya açılmaya çalışıyor, Türkiye’nin son dönemde yükselen yıldızı oralarda da takip ediliyor. Bu ülkelerden de öğrencilerin geleceğini düşünüyorum. Ziyaretimize büyük katkıda bulunan Brezilya’nın İstanbul Başkonsolosu Luiz Henrique Pereira Da Fonseca ve İzmir Fahri Konsolosu Tamer Bozoklar’a teşekkür ediyoruz.” dedi.

'PEMBE DİZİLERDE TÜRK RÜZGÂRI VAR'

Gediz Üniversitesi’nin 15 gün süren Güney Amerika temasları Brezilya, Arjantin ve Şili medyasının da ilgisini çekti. Rektör Seyfullah Çevik ve Dekan Özekes’le röportajlar yapıldı, Türkiye’ye ilişkin merak edilenler soruldu. Prof. Dr. Çevik, Brezilya’daki pembe dizilerde Türkiye rüzgârı estiğini söyledi: “Brezilya’nın Globo televizyonu, 'Salve Jorge (Selam Aziz Jorge)' isminde bir dizi yayımlıyor. Kapadokya’yı birebir canlandırdıkları stüdyoda çektikleri yapımda, Türk isimli karakterler yer alıyor. Komşu ülkelerde de takip edilen bu dizi sayesinde ülkemize yoğun bir ilgi var, hattâ dizi turizmi başlamış. Kapadokya merkezli Türkiye turları düzenleniyormuş.”