Eker: Çöpe Atılan Ekmek İle 500 Kilometre Daha Duble Yol Yapılırdı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Mehdi Eker, Türkiye’de her sene 2 milyar, her gün 6 milyon ekmeği çöpe atıldığından yakındı.

Ekmek israfının ekonomiye maliyetini 1,5 milyar lira olarak açıklayan Eker, “Bu meblağ ile 500 kilometre (km) daha duble yol, onlarca havaalanı, 100 yataklı 80 hastane ve pek çok okul yapılır.” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) tarafından tertip edilen ‘Diyette Sağlıklı Ekmek Yemek Gerek” konulu panele katıldı.

Panelde buğdayın besin olarak önemini vurgulayan Mehdi Eker, ürünün beden için yararlı kepek, vitamin, mineral ve protein ihtiva ettiğini dile getirdi. Bu aralar gıda maddelerine saldırının moda haline geldiğinden dert yanan Eker, yumurta ve etin ardından buğdayın hedef alındığından şikayet etti.Ekmeğin güvenle tüketimi adına ellerinden geleni yaptıklarını belirten Eker, “Bu çerçevede Türkiye’de ekmeğin içinde bulunan minimum kepek oranının yüzde 20 artırılması şartını koyduk. Uygulama 2012’de devreye alındı. Yine ekmekte tuz miktarını yüzde 25 indirdik. Son olarak ekmek satış alanlarına tam buğday ekmeğini bulundurma şartını koyduk." ifadelerini kullandı.Ekmek ile ilgili tedbirlere önemle ele aldıklarını anlatan Eker, bu anlamda yakında Un Tebliği’ni yürürlüğe koyacaklarını duyurdu. Eker, “Malum ekmek 17 katkı maddesi içeriyor. Tebliğ ile bunları kaldırıyoruz. Ekmekte buğday unu, maya, su ve minimum miktarda tuz yer alacak.” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, Türkiye’de 150 tür tarım ürünü bulunduğunu; bunların birini birine tercih etmeyeceğini aktardı. Mehdi Eker, şöyle devam etti:“Artık toplum bu topraklarda üretilen tüm ürünleri almalı, tabii dengeli. Hikmet burada. Örneğin ben, tarım ürünlerinin hepsinden yiyorum hepsini yemiyorum. Önüme gelen gıda ne ise hepsinden yiyorum. Kendimi mahrum etmiyorum. Çünkü gerekli. Bu topraklarda üretildi ise yararı vardır. Yeter ki ihtiyacım kadar yiyeyim. Ekmek israfında da dillendirdiğimiz bu. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), bu sene 17 Ocak'ta kampanya başlattı. Ekmeği israf etmemeyi, ihtiyaç kadar tüketmeyi önerdi. Senede 1,5 milyar lira tutarında ekmek israf ediyoruz. Hâlbuki kültürümüzde ekmek bizim için mübarektir, nimettir, çöplük değildir. Biz, yolda yürürken bir ekmek parçası görsek tozunu üfürüp, öpüp alnımıza koyarak ayakların değmediği yerlere bırakan bir kültürden geliyoruz. Ekmeğe karşı saygımız büyük. Ne oldu da biz her sene 2 milyar adet ekmek çöpe atıyoruz, her gün 6 milyon adet ekmek çöpe atıyoruz? Bunun ekonomik boyutu 1,5 milyar lira. Bu meblağ 500 km duble yol, onlarca havaalanı, 100 yataklı 80 hastane, pek çok okul yapılır. Bu anlamda TMO’nun kampanyasını önemli görüyorum. Ekmek bayatladı mı bir yemekte değerlendirelim. Bakın, bayat ekmekten 20 tür ürün yapılıyor. Bizim ekmekisrafetme.com diye bir web ortamımız var. Buraya ara ara yeni tarifler geliyor. Yani muhakkak bayat ekmek ile pek çok etli, sebzeli yemek yapılabiliyor." Eker, ekmek sanayinde belli başlı firmaların ekmeğe kabarması ya da beyazlaması için katkı maddeleri koyduğundan yakındı. Bunun uygun olmadığına temas eden Mehdi Eker, topluma sıhhatli ve dengeli beslenme için tam buğday ekmeğin ihtiyaç oranında tüketilmesini önerdi. Öğrencilerden ve öğretim üyelerinden ilgi gören panelde son olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e beslenme uzmanı Prof. Dr. Ayşe Baysal tarafından plaket takdim edildi. Bu jestten memnun olan Mehdi Eker de TUSAF Genel Başkanı Erhan Özman'a plaket sundu.