Mardin Bağımsız Milletvekili Türk'den Açıklama

Mardin bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, ''Silahlar sustuğunda artık demokratik siyasetin önemi daha da artacak, yükü de ağırlaşacaktır'' dedi.

Türk ve Van bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, Diyarbakır'da dün yapılan nevruz kutlamalarına katılan Bolivyalı senatörler Mary Medina Zabaleta, Rossemary Carlo Lucas ve Sonia Guardia Mergel'den oluşan heyeti, Büyükşehir Belediyesi Konukevi'nde kabul etti.

Kabulde konuşan Türk, Bolivyalı senatörlerin, dünyanın bir köşesinden başka bir köşesine gelmelerinin önemli olduğunu söyledi.

Günümüzde sadece Ortadoğu değil, bütün dünyanın yeniden şekillendiğini anlatan Türk, şunları söyledi:

''Biz inkar edilen, ezilen bir halkız. Ama bizi inkar edenlere karşı bir düşmanlık beslemedik. Tam tersine hakların kardeşliğini önemsedik. Ortadoğu halklarının da özgürleşmesinin mücadelesini veriyoruz. Çünkü mücadelemiz sosyalist bir gelenekten geliyor. Türkiye'de parti olarak çalışmalarımızda hep eş başkanlık sistemini getirdik ve eş başkanlarımızdan biri erkek, biri kadın. Toplumun iki kesimini eşit gören bir anlayışı Türkiye'ye getirmeye çalıştık. Partimizin bütün çalışmalarında yüzde 40 kadın kotasını koyduk, bunu yüzde 50'ye çıkarıyoruz.

Kürtlerin bu süreçte belki demokratik siyasette rolü ve sırtındaki yük daha da ağırlaştı. Bugün silahlar sustuğunda artık demokratik siyasetin önemi daha da artacak, yükü de ağırlaşacaktır.''

''Süreci silahsız siyasete geçiş olarak'' değerlendirdiklerini söyleyen Aysel Tuğluk ise, ''Yeni süreçte meşru demokratik mücadele yoluyla kendi haklarımızı, hukukumuzu kazanacağımıza inanıyoruz. Bütün dünyadaki ezilenlerin, yok sayılanların dayanışmasının ancak özlediğimiz o eşit, özgür bir dünyayı yaratacağına inanıyorum. Başka bir dünya mümkün bunu başarabiliriz'' diye konuştu.

Bolivyalı senatör Melger ise, uzaktan geldiklerini ama aralarında çok benzerlik olduğuna vurgulayarak, şöyle konuştu:

''Eskiden bizi reddettiler ama mücadele verdik şimdi değişti. Yeni anayasa çıktı, şimdi eşitlik var aramızda. Bolivya'da resmi dil İspanyolca ama bütün etnik grupların kendi dilleri var ve resmi olarak kullanılmaktadır. Bolivya'da 37 resmi dil var. Yeni anayasanın olgunlaşmasında kadınların büyük rolü var. Bizde de sizdeki gibi eş başkanlık var, biri erkek biri kadın. Bakanlıklarda da kadın ve erkekler arasında eşitlik var. Hala yolun yarısındayız, eşitlik, yoksuluğa karşı mücadele için çok yolumuz var. Dün çok şey öğrendik, inşallah güzel gelişmeler olur bu yeni süreçte. Şimdi barış daha kolay olacak. Biz sizinle beraberiz.''

Bolivya heyeti, görüşmenin sonunda kendi partilerini temsil eden yeşil, kırmızı ve sarı renkli bez rozetleri, Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un yakasına taktı.

Kaynak: AA