(özel Haber) Ms Hastalarına Duygusal Bir Kaynak “msgüncesi”

MS hastası Oğuz Marangoz, “İnternette hastalıkla ilgili çok bilgi var ama MS’in psikolojik boyutlarının ele alındığı bilgiler yok.

(özel Haber) Ms Hastalarına Duygusal Bir Kaynak “msgüncesi”
Bu yüzden blog açıp, tüm MS hastalarının sesi olmaya çalışıyorum” dedi.

MS hastalarına duygusal bir kaynak oluşturmak için blogunda yazı yazmaya başlayan MS hastası Oğuz Marangoz, hastalıkla ilgili Türkiye’nin ve dünyanın her yerinden MS hastası ve yakınlarının kendisine ulaştığını belirtti.

9 yıl önce hastalık hikayesinin bacağında yürüme zorluğu, gözünde görme problemi ile başladığını söyleyen 28 yaşındaki Oğuz Marangoz, “Şikayetlerim ortaya çıktığında üniversitede final haftası dönemindeydim. Doktor MS olduğumu söyleyince ne yapacağımı bilemedim. Bu hastalığın adını bile duymamış biriydim. İlk yıllarımda çok rahat geçmedi, kabullenmem zor oldu. Kişi MS hastası olduğunu dile getirse de bilinçaltında bunu kabul etmesi inanılmaz zor” diye konuştu.

PSİKOLOJİK SORUNLAR DA ANLATILMALI İnternette hastalıkla ilgili pek çok bilgi olduğunu fakat hastaların duygusal olarak neler yaşadığını anlatan hiçbir yazı olmadığını ifade eden Marangoz, “Bu hastalıkta anlaşılamamak en büyük sıkıntı. İnsanlar aileleri üzülmesin diye susuyorlar, aileler de çocukları üzülmesin diye susuyorlar. Psikolojik sorunların paylaşılması, kişinin kendini anlatabilmesi çok önemli. Son bir yılda geçirdiğim 4 ataktan Sonra bacağımda güçsüzlük, yürümede zorluk, görme problemi, ellerim ve yüzümde hissizlik oluştu. Kortizonlar bir süre Sonra problemleri atlatmamıza yardımcı olsa da, bir gerçek var ki MS yavaş yavaş kişide engellik oluşturuyor” dedi.

15 BİN KİŞİ BLOGU ZİYARET ETTİ 2 yıl önce atak geçirdiğinde hastanede kortizon aldıktan Sonra minibüsle geri dönerken yol boyu düşündüğünü anlatan Marangoz, “MS hastalarının yaşadıklarının ele alınması gerekir. Bunları birinin anlatması gerekir. İnternette yüzlerce hastalıkla ilgili bilgi var ama hastalığın psikolojik boyutuyla ilgili yazı yok. Bunu kim yapar, kim anlatır diye düşündüm. Birinin yapmasını beklemektense bu işi ben üstleneyim dedim ve www.msguncesi.blogspot.com adresini açarak başladım” diye konuştu.

Marangoz sözlerine şöyle devam etti: “MS hastası olduğum için neler hissettiğimizi en ayrıntılı şekilde aktarabiliyorum. Bunlarla başa çıkmanın, nasıl kendimizi iyi hissedip, güçlü olabileceğimizi, yaşam mücadelelerimizi de yazıyorum. Beni takip eden bu zamana kadar 15 bine yakın kişi oldu. Türkiye dışında yurtdışından da mailler alıyorum. İnsanlara faydalı olabilmeyi bilmek, mutluluk veren bir duygu. Hastalığımızı konuşarak rahatlıyoruz.”
Kaynak: İHA