Bakan Şahin: 'koruyucu İşyeri' İle Engellilerin İstihdamı Sağlanacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, engelliler için hazırlanılan ‘koruyucu işyerleri’ sayesinde engellilere istihdam sağlanılacağını kaydetti.

Şahin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile çalışmalarını sürdüğüne işaret ederek, şimdilik 20 koruyucu işyeri belirlendiğini dile getirdi.Türkiye Beyazay Derneği, Ankara Hilton Otel’de 21 Mart Dünya Down Sendromlular Günü dolayısı ile ‘Dünyanın Melek Yüzleri’ adı altında bir program düzenledi.

Genel Başkanlığı’nı AK Partili Lokman Ayva’nın yaptığı derneğin programına Bakan Fatma Şahin ve çok sayıda milletvekili ile farklı illerden onlarca down sendromlu katıldı.

Programda bir konuşma yapan Bakan Şahin, eksiği olamayıp fazlası olan, onlardan alacağımız çok şeylerin olduğu insanlarla birlikteyiz. Yola çıkarken adalet ve kalkınma dedik. 74 milyonun adil ve rahatça yaşaması için, dezavantajlı vatandaşların durumunu avantajlı hale getirmeye çalıştık. Hamdolsun 10 yıl geçti anlımız ak, başımız dik. Hedefe yürüyoruz, eksikliklerimizi tamamlamaya çalışıyoruz. Eğitimde sağlıkta gelinen noktayı çok önemsiyoruz. Engelli olalım olmayalım, nasıl ki saçımızın rengi, gözümüzün rengi farklı ise nasıl bu bir zenginlik ise kromozonların bir fazla olması da bir zenginliktir.” diye konuştu.

ENGELLİ GİRİŞİMCİLER İÇİN 30 BİN TL HİBE

Doğuştan gelen hakların sağlanması kendilerinin en büyük görevi olduğunu aktaran Şahin, aşama olarak da çok kötü durumda olunmadığı, yaşam şartlarının geliştiğini, beklentilerin değiştiğini ifade etti.

Engelli vatandaşlar için taşımalı eğitime kavuşturduklarını belirten Şahin, rehabilitasyon hizmetlerinden bedava yararlanmalarının önünü açtıklarını, bu hizmeti de bedava sağladıklarını dile getirdi. Mesleki eğitim şartlarının geliştiğine değinen Şahin, istihdamda da çok önemli kararlar aldıklarını kaydetti.

Şahin, engellilere 30 bin TL hibe ettiklerini belirterek, engellilerin girişimci olmasını sağladıkları anlattı.

“AİLELER ARTIK DAHA HUZURLU OLACAK”

Engelliler için hazırlanılan ‘koruyucu işyeri’nin çok önemli olduğunu ifade eden Bakan Şahin, engellilerin istihdamı için bu sistem üzerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile çalışma yürüttüklerini bildirdi. Şimdilik 20 koruyucu işyeri belirlendiğini aktaran Şahin, bu çalışmanın altından kalkacaklarını dile getirdi. Şahin, böylelikle ailelerin daha huzurlu olacağını ve gelecek adına endişe taşınmayacağını aktardı. Engellilerin iş sahibi olacağı müjdesini veren Şahin, aynı zamanda sosyal güvenlik sistemine de kavuşacaklarını söyledi.

“8 BİN ENGELLİ ATAMASI YAPILACAK

”Başbakan’ın talimatı ile engelli kadrosunu doldurduklarına değinen Şahin, geçen yıl 7 bin kadroya atama yaptıklarını, böylece artık down sendromluların da iş sahibi olduğunu belirtti.

Zihinsel engellileri yada down sendromluları fiziksel engellilerle aynı sınava tabi tutmadan alanlarında aldıkları puanlarla işe yerleştirildiklerini anlatan Şahin, 8 bin kadro için de yerleştirme yapılacağını dile getirdi. Beyazay Derneği’nin Genel Başkanı Lokman Ayva ise yaptığı konuşmada, engellilere uygulanan ayrımcılıktan yakındı. Ayva, “Benim anlamadığım bir şey var, acaba neden bu dünyayı birbirimize dar ediyoruz? Ben bu sorunun cevabını bulamıyorum. Biz hepimiz aynı olmak zorunda mıyız? Neden farklılıklardan tat alamıyoruz? Biz farklı olduğumuz için ayıplanmamalıyız. Biz bir takım haklardan ve imkanlardan mahrum olmamalıyız. Artık Allah’ın yarattığı gibi yaşamak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Halit Ergenç: BENİM KARDEŞİM ZİHİNSEL ENGELLİ

Programa katılan Muhteşem Yüzyıl dizinin ünlü oyuncusu Halit Ergenç de yaptığı konuşmada down sendromlu insanların normal insanlardan bir fazlası olduğuna dikkat çekerek, 21. kromozomlarında bir fazla olduğunu, bunun da melek tarafları olduğunu kaydetti.

Down sendromlu aileleri anladığını vurgulayan Ergenç, kendisinin down sendromlu değil ama zihinsel engelli bir kardeşinin olduğunu ifade etti.

Ergenç, “Allah bütün ailelere kolaylık versin.” dedi.

Down sendromlu çocuklarla yakından ilgilenen Bakan Şahin, kucağına aldığı bazı down sendromlu çocukları sevdi. Program da ayrıca down sendromlu çocuklardan oluşan semazenler sema gösterisinde bulundu. Programda Bakan Şahin’e bazı hediyeler takdim edildi .