Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, ''Çanakkale'yi bilemezsek, Sarıkamış'ı bilemezsek, Dumlupınar'ı, Kocatepe'yi bilemezsek bir hiçiz'' dedi.

Kılıç, Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı yurtlarda kalan öğrenciler için geçen yıl başlattığı ''Sinema Günleri'' etkinliği kapsamında, bu yıl Ankara'daki CEPA Alışveriş Merkezi'nde bir araya geldiği gençlerle ''Eve Dönüş: Sarıkamış'' filmini izledi.

Filmi izledikten sonra konuşan Kılıç, daha sık ve benzer aktivitelerin düzenlenmesini temenni ederek, bunun teşviki için bakanlık olarak ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Ön planında Sarıkamış olan filmde insan hikayesine yer verildiğini ve birtakım mesajların bulunduğunu anlatan Kılıç, hayatta Her Şeye Rağmen dayanma iradesinin ortaya konulması gerektiğini kaydetti.

Filmi izlerken çok duygulandığını ifade eden Kılıç, şunları söyledi:

''Sarıkamış'ta 8,5 kilometrelik parkurda deyim yerindeyse bu filmin çekildiği güzergahı biz geçen gün yürüdük. Şanslı bir kuşağız, kar kıyafetleriyle yolun sonunda üşümeyi bırakın bizler terlemiştik. O nedenle bire bir Sarıkamış'ta donanların deneyimini tecrübe edemedik. Buna rağmen bu film, Sarıkamış'taki yürüyüşümüz ve bu konuyla ilgili hazırlanmış diğer belgesel ve filmler gerçekten yoğunlaşmamız gereken eserler ve yapımlar.''

-''Koyun koyuna yattılar''-

Kılıç, Çanakkale'deki şehitlikte aynı mezar taşında Edirne, Diyarbakır, Üsküp, Şumlu, Halep ve Konya şehirlerinin adının yazıldığını anımsatarak, ''Belli ki ceset sayımları yapılırken, orada muhtemelen üst üste göğüs göğüse 6 askerimiz aynı yerde can vermiş. Koyun koyuna yattılar. Çanakkale o sayede ve onun için geçilmez oldu. Bugün baktığınız zaman o, 6 vatan evladının 4'ü Osmanlı coğrafyasından ama şu anki Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırları içinde değil. Buna rağmen kandan, etten, kemikten, can verirken bile birbirlerine kenetlenmiş bir hayat hikayeleri var'' diye konuştu.

Geçmişte nelerin hangi duygularla yaşandığının gençler tarafından bilinmesi gerektiğini vurgulayan Kılıç, şöyle devam etti:

''Çanakkale'yi bilmeden, Sarıkamış'ı bilmeden ben sizin dünya görüşlerinizi bilmiyorum, elbette ki ben AK Parti Hükümeti'nin bakanıyım, içinizde çok farklı siyasi ortamlarda yetişmiş genç arkadaşlarımız olabilir, farkı aile ortamlarından gelenler olabilir ki bu son derece normal. Böyle olması lazım, bir arada olması lazım. Ama bunu çok net ifade ediyorum, hayata hangi pencereden bakarsanız bakın, hangi aile ortamından yetişmiş olursanız olun, Çanakkale'yi bilemezsek, Sarıkamış'ı bilemezsek, Dumlupınar'ı, Kocatepe'yi bilemezsek bir hiçiz. Yarınları inşa etmemiz mümkün değil. İster öğretmen olalım, ister doktor, mimar, mühendis, kaymakam, milletvekili olun ama kendi tarihini hissedemeyen bir neslin geleceğini inşa etmesi arkadaşlar, sureti katiyede mümkün değil.''

Bakan Kılıç, gençlere Mehmet Niyazi'nin ''Çanakkale Mahşeri'' adlı romanını okumalarını da tavsiye etti.

Muhabir: İlkay Güder

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA