Obama'dan Çalışma Bakanlığına Latin Amerikalı Aday

ABD Başkanı Barack Obama, Adalet Bakanlığı Sivil Haklar Departmanı Başkanı Thomas Perez’i Çalışma Bakanlığı koltuğuna resmen aday gösterdi.

Perez Obama’nın ikinci dönemindeki ilk Latin Amerikalı Bakan adayı oldu. Perez’in bu yönüne vurgu yapan Obama, Perez’in sahip olduğu kariyerin bir başarı hikayesi örneği olduğunu ifade etti.

Obama, “Eğer çok çalışmak niyetindeyseniz, kim olduğunuz, nereden geldiğiniz, soyisminizin ne olduğu fark etmez, eğer denerseniz yapabilirsiniz.” şeklinde konuştu.

Çalışma Bakanlığı Obama’nın ikinci dönem politikalarından maaş düzenlemesi ve göçmenlik reformu konularında kilit rol oynayacak. Obama bu sebepten Senato’ya Perez’i bir an evvel onaylaması çağrısında bulundu.Perez basın açıklamasında İngilizce ve İspanyolca kısa bir konuşma yaptı Perez, iki partinin senatörleri ile bir araya gelmeyi dört gözle beklediğini ifade etti.

Perez’in adaylığı özellikle göçmenlik konusunda Obama yönetiminden yapıcı adımlar bekleyen Latin Amerikalılar tarafından memnuniyetle karşılandı. Bazı cumhuriyetçiler ise bu karara tepkili. Cumhuriyetçiler, bakanın göçmen bir aileden gelmesi sebebiyle göçmenlik konusunda ‘uç görüşlere’ sahip olduğunu ve bunun da yasal düzenlemelere etki edeceğini ifade ediyor.Konu hakkında açıklama yapan Cumhuriyetçi Parti Üyesi Alabama Senatörü Jeff Sessions, Perez’in yasadışı göçmenlik konusundaki düşüncelerinin ana görüşün çok uzağında olduğunu belirtti.

Sessions, “Bu iş için yanlış adam.” ifadelerini kullandı. ABD’de Adalet Bakanlığı'na bağlı çeşitli departmanlara başsavcı yardımcıları başkanlık ediyor. Kendisi de bir başsavcı yardımcısı olan Perez, 2009 yılında bu yana Sivil Haklar Departmanı başkanlığını da yürütüyor .