Marjinal Sol Gruplar ‘Şehitleri Anma’ Etkinliğini Engellemeye Çalıştı

Hacettepe Üniversitesi Beytepe Yerleşkesi'nde 18 Mart Şehitler Günü dolayısıyla düzenlenen etkinliği ellerinde sallama tabir edilen bıçaklarla engellemeye çalışan bazı öğrenci grupları, güvenlik güçlerine taş ve sopalarla saldırdı.

Marjinal Sol Gruplar ‘Şehitleri Anma’ Etkinliğini Engellemeye Çalıştı
Polisin biber gazı ve tazyikli su ile müdahale ettiği olaylar yaklaşık 3 saat sürdü. Çıkan olaylarda yaralananları taşımak için ambulanslar gaz bulutlarının arasına daldı. Beytepe Yerleşkesi’nde Türk Dünyası ve Araştırma Topluluğu ‘Bir destandır Çanakkale. Vurulmuş tertemiz alnından uzanmış yatıyor. Bir hilal uğruna ya Rab ne güneşler batıyor.’ konulu “ 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma” programı düzenledi.

Etkinliğe 250 kadar öğrenci katılırken, yaklaşık 150 kişilik grup da etkinliğe engel olmaya çalıştı. Grup, bina önünde bekleyip, içeri girmek isteyenlere engel olmaya çalıştı. Üniversite yönetiminden izin alan emniyet güçleri bölgeye sevk edildi. Yüzleri maskeli kişilerinde yer aldığı öğrenci grubu polise taş, sopa, soda şişesi ve çelik bilye ile saldırdı. Çevik kuvvet ekipleri göstericilere, biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Güvenlik güçleri ile öğrenci grupları arasında uzun süre çatışma yaşandı.

BİNALARDA MAHSUR KALAN ÖĞRENCİLER UZUN SÜRE YARDIM BEKLEDİ

Kampüs içinde bina aralarına sızan öğrenciler, polise taş yağdırmaya devam etti. Öğrencilerle polis arasında uzun süreli kovalamaca yaşandı. Arada kalan bazı öğrenciler atılan biber gazından etkilenirken, öğrenciler yine polisle grup arasından güçlükle uzaklaştı. Yaşanan olaylar sırasında bazı öğrenciler de binalarda mahsur kaldı. Camdan ‘yardım edin’ şeklinde bağıran öğrenciler uzun süre kurtarılmayı bekledi.

AMBULANSLAR YARALILARA MÜDAHALE ETMEKTE ZORLANDI

Olaylar sırasında atılan taşlardan bazı polis memurları yaralandı. Gazdan etkilenen öğrenciler de baygınlık geçirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda ambulans sevk edildi. Sağlık ekipleri yaralılara ulaşmak için öğrencilerin ve polisin arasından geçmek zorunda kaldı. Zor anlar yaşayan bazı sağlık çalışanları gaz bulutunun arasında kaldı. Aralarından polis ve öğrencilerin bulunduğu yaralılar ambulansla hastanelere sevk edildi.

GÜVENLİK KULÜBELERİNİN CAMLARINI KIRDILAR

Polis ile öğrenciler arasındaki çatışmayı araya giren akademisyenler sonlandırmaya çalıştı. Hocaların bu girişimi de sonuçsuz kaldı. Güneşlikleri açarak atılan gazlardan korunmaya çalışan grup üyeleri ile polis arasında yine arbede çıktı. Polis ekipleri öğrencileri kovalarken, öğrenciler kurdukları barikatları ateşe verdi. Kampüs duvarlarına bazı yazılar yazan grup, güvenlik kulübelerinin de camlarını kırdı.

GRUP ETKİNLİĞİN YAPILDIĞI BİNA ÖNÜNE KESİCİ ALETLERLE GELMİŞ

Yaklaşık 3 saat süren olayların ardından öğrenciler dağıldı. ‘Şehitleri Anma’ etkinliğinin yapıldığı salon önünde bırakılan sallama tabir edilen bıçaklar bulundu. Bıçaklara emniyet güçleri tarafından el konuldu. Polis ekipleri de etkinliğin bitmesinin ardından kampüsten ayrıldı. Emniyetten yapılan açıklamada, etkinliği engellemeye çalışan kişilerin PKK/KCK terör örgütünün gençlik yapılanması YDG-H (Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi) il aralarında Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Ankara Üniversitesi’nden bazı öğrencilerin de olduğu Öğrenci Kolektifleri, Türkiye Komünist Partisi (TKP) ile Gençlik Muhalefeti üyesi olduğu belirtildi .