Bm Genel Sekreteri, Domatese Olduğu Gibi Silaha Da Uluslar Arası Standart İstedi

Dünya devletlerini önümüzdeki on gün süre ile devam edecek olan BM Silah Ticareti Antlaşması (STA) toplantıları sonunda anlaşmaya varmaya çağıran Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri (BM) Ban Ki mun, bunun silah satıcıların işlerini zorlaştırıp insan hayatını kurtaracağını söyledi.

Genel Sekreter Ban, BM çatısı altında güçlü bir antlaşma sağlanması durumunda bunun savaş patronları ile organize suç örgütlerine büyük darbe vuracağını ileri sürdü. ‘‘T-shirtlerde, oyuncaklarda, domates ve mobilyada olduğu gibi silah ticaretine de standartlar getiren bir antlaşmaya ihtiyacımız var’’ diyen Ban,’’Bu küresel düzeyde bir ticari standartın olduğu anlamına gelir yoksa küresel silah ticaretinin değil’’ diye konuştu.

BM’nin çatısı altında uzlaşmaya varılan silah ticareti antlaşmasına Rusya ile Çin destek olacaklarını açıkladı.

İngiltere, Arjantin gibi ülkeler de BM çatısı altında bir anlaşmanın taraftarı. Silah Ticareti Antlaşması’na Amerika dışında muhalif olan büyük bir devlet yok ancak ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, geçen hafta yaptığı açıklamda, kendilerinin uluslar arası silah ticaretine getirilmek istenilen standarta karşı olmadıklarını söyledi.

Bugüne kadar antlaşma için çekimser kalarak imzalamayan Amerika, son olarak geçtiğimiz yıl temmuz ayında taraflardan süre istemişti. Amerika’nın bu isteğine BM Genel Kurul’u olumlu yanıt vermiş ve bugün başlayıp 28 Mart’ta sona erecek olan nihai konferansların yapılmasına karar kılmıştı. BM Genel Kurul Başkanı Vuk Jeremiç, pazartesi günkü oturumunda 193 ülkenin büyükelçisine ‘‘Uzun bir yoldan sonra nihayet Silah Ticareti Antlaşması konusunda sağlam ve nihai bir hedef göründü’’ diye seslendi. Bugüne kadar devletlerin silah ticaretini düzenleyen bir uluslar arası antlaşma yoktu. BM raporlarına göre her yıl silahlı çatışmalar yüzünden yarım milyona yakın insan hayatını kaybediyor. Bunlardan 66 bini kadın ve kız çocuğu. İnsan hakları örgütlerinin desteklediği Silah Ticareti Antlaşması ile silah tüccarlarının işi zora girecek. Ban, ‘‘Silah Ticareti Antlaşmasını onaylayan ülkeler silah ve mühimmat ticaretlerini kontrol edilebilir kılacak. Bu sayede silah tüccarları, korsanlar, insan hakları ihlalcileri ile organize suçlarla, teröristlerin silah edinmesi zorlaşacak’’ dedi.

Taslak halde bulunan Silah Ticareti Antlaşması hiçbir ülkenin yurtiçinde silah kullanımına sınırlama veya standart getirmiyor. Taslağa göre tüm ülkelerin konvansiyonel silahların transferini kontrol etmek ve silah satıcı aracılarının alım-satımlarına uluslar arası düzenleme getiriyor. DÜNYA DEVLETLERİ HEM FİKİR DURUMDAKonferansın açılışı öncesinde Arjantin, Avustralya, Kosta Rika, Finlandiya, Japonya, Kenya ile İngiltere'nin dışişleri bakanları insanların çektiği acıyı azaltacak, hayatlarını kurtaracak bir anlaşmaya varabilmek için herkesten "esneklik ve kararlılık’’ isteğinde bulundu. Dışişleri bakanları ortak bir bildiri yayınlayarak gelecek nesiller için bırakılacak miras olarak gördükleri silah ticareti antlaşmasıyla şeffaflık ve tutarlılığın da sağlanacağını savundu .