Erzurum’da “Lozan Antlaşmasının 90’ıncı Yıldönümüne Doğru” Paneli…

İnönü Vakfı Başkanı Özden İnönü Toker, “Doğuda kazandığımız zafer, bizi Lozan Barış Antlaşmasına götürecek yolun başlangıcı oldu” dedi.

Erzurum’da “Lozan Antlaşmasının 90’ıncı Yıldönümüne Doğru” Paneli…
Toker, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü tarafından düzenlenen “Lozan Antlaşmasının 90’ıncı Yıldönümüne Doğru” konulu panele katıldı.

“Dün 12 Mart’tı. Güzel Erzurum’umuzun düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümüydü,” diyen Toker, “1918 yılında Osmanlı İmparatorluğu müttefikleriyle beraber 1. Cihan Savaşını kaybetti ve Doğu Anadolu Rus kuvvetlerinin eline geçti. İşte o zaman büyük komutan Kazım Karabekir Paşa bu yenilgiye isyan ederek emrindeki kahraman Türk Ordusu ile topraklarımızı savunmaya geçti ve büyük zafer kazandı. Kazım Karabekir Paşa’yı, o savaşta şehit veya gazi olmuş bütün ellerimizi, büyüklerimizi, huzurunuzda rahmetle ve şükranla anmak istiyorum. Doğuda kazandığımız bu büyük zafer, bizi Lozan Barış Antlaşmasına götürecek yolun başlangıcı oldu” değerlendirmesini yaptı.

Bu yıl Lozan barış Antlaşmasının 90. Yıldönümü olduğunu hatırlatan Toker şöyle devam etti: “Bu antlaşma ile senelerden beri savaştan kurtulamayan Anadolu’ya barış gelmiş ve bizi tarihten ve haritadan silmek üzere karşılarına alan büyük devletler genç Türkiye Cumhuriyeti’ni bağımsız ve kendileri ile eşit haklara sahip bir devlet olarak kabul etmeye mecbur olmuşlardı.” Daha sonra panele geçildi. Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. S. Esin Derinsu Dayı’nın panel yöneticiliğini yaptığı toplantıda, Prof. Dr. Seçil Kara Akgün, Doç. Dr. İsmail Eyüpoğlu ve Hasan Demirci Lozan Antlaşması ile ilgili çeşitli değerlendirmelerde bulundular.

Sempozyumu akademisyenler ve öğrenciler dinledi.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak’ı da makamında ziyaret eden Özden İnönü Toker, Koçak’a ‘Lozan Günlüğü’ adlı kitabı hediye etti. Koçak’da Toker’e Üniversiteyle ilgili çeşitli yayınlar ve Atatürk Üniversitesi plaketi takdim etti .
Kaynak: İHA