Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Almanya'daki Yangını Değerlendirdi

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Almanya'nın Backnang kasabasında meydana gelen yangınla ilgili, “Irkçı bir saldırı olmamasını temenni ediyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Almanya'daki Yangını Değerlendirdi
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Somali’nin özerk bölgesi Somaliland Cumhurbaşkanı Ahmed Muhammed Mahmoud Silanyo ve beraberindeki heyeti kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından gazetecilerin Almanya’nın Backnang kasabasında meydana gelen ve 1 anne ile 7 çocuğun hayatını kaybettiği yangına ilişkin sorulara cevap verdi.

“TEMENNİMİZ IRKÇI BİR SALDIRININ OLMAMIŞ OLMASIDIR” Türkiye olarak yaşanan olayı çok yakından takip ettiklerini belirten Bekir Bozdağ, ”Şuana kadar ortaya çıkan verilerde bir kundaklama emaresi gözükmediğine ilişkin açıklamalar var. Tabi Almanya’da daha önce yaşanmış bazı olaylar nedeniyle Türkiye kamuoyunun tedirginliği var. ‘Acaba öncekiler gibi bir ırkçı saldırı mı? veya başka bir saldırımı’ şeklinde endişe var. Bizim dileğimiz böyle bir saldırının olmamasıdır. Böyle bir kundaklamanın olmamış olmasıdır. Temenni ediyoruz ki, böylesi bir saldırı neticesi bu facia meydana gelmemiş olsun. Bunun için de soruşturmayı yürüten gerek savcılık makamının, gerekse polis teşkilatının bütün ihtimalleri göz önünde bulundurarak soruşturmayı yürütmesinde fayda var. Hiçbir ihtimali dışlamamalıdır, sorulması gereken her hangi bir soruyu sormamazlık etmemeli, cevabını aramamazlık etmemeli, bütün cevapları herhangi bir şüpheye yer bırakmaksızın açıklık ve netlikte ortaya koymalıdır. Biz olayın duyulmasından itibaren Türkiye olarak yakın takipteyiz. Oradaki hayatını kaybeden vatandaşlarımızın hem cenazeleri ile hem yakınları ile hem de orada bulunan her tür konu ile yakından ilgileniyoruz. Şuanda otopsi çalışmalarının devam ettiğini biliyoruz, sonrasında cenazelerin Türkiye’de defni yönünde sonuç ortaya çıkabilir. Ailelerin o yönde bir eğilimi olduğunu arkadaşlar söylediler ama henüz netleşmiş bir karar yok, ama Türkiye’de defni ihtimali daha yüksek” diye konuştu.

“TÜRKİYE OLARAK OLAYIN EN KISA SÜREDE DOĞRU BİR ŞEKİLDE ÇÖZÜLMESİNİ İSTEDİK” “Orada Eyalet sınırları içinde olan bir hadise. Hem Eyalet İçişleri Bakanı olaydan sonra olay yerine intikal etti, hem Eyalet Başbakanı olay yerinde büyükelçimizle beraber incelemede bulundu. Hem Başbakan hem İçişleri Bakanı bu konuyla ilgili hassasiyeti en üst düzeyde gösterdiler. Merkezi hükümet te sayın büyükelçimizi arayarak başsağlığı dileklerini, üzüntülerini dile getirdiler ve bu konudaki incelemeleri hassasiyetle takip edeceklerini ifade ettiler. Bizde Türkiye olarak bu konuda yapılmış ve yapılacak çalışmaları yakından takip ettiğimizi ve herhangi bir ihtimali dışlamaksızın bütün ihtimalleri kapsayan bir soruşturmanın yürütülmesi gerektiğini, gerçek neyse bunun herhangi bir şüpheye yer bırakmayacak şekilde kısa sürede ortaya konulmasının son derece önemli olduğunu, Türk toplumunun bundan önce yaşadığı hadiseler nedeniyle insanlar arasında farklı kabuller ortaya çıkabileceğini, bunu önlemek için de soruşturmanın doğru yürütülmesinin önemli olduğunu ifade ettik. Bunun bir ırkçı saldırı sonucu meydana gelen hadise olmamasına ilişkin temennimizi kendilerine ilettik. Türkiye olarak yapılan çalışmaları yakından takip ediyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA