Başkan Gökçek: Katılımcı Hiçbir Şehir Livcom'a Ödeme Yapmıyor

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 'Uluslararası Yaşanabilir Toplumlar Yarışması'nda (LivCom) Ankara’ya verilen ödüllerin rüşvet karşılığı olduğu iddialarını yalanladı. Başkan Gökçek, "Yarışmaya katılan şehirler herhangi bir sponsorluk ücreti ödemiyor." dedi.

Birleşmiş Milletler’in Çevre Programı (UNEP) tarafından onaylanan LivCom yarışmasında Ankara iki dalda altın, iki dalda ise gümüş ödül almış, Başkan Gökçek ise 28 Kasım 2012 tarihinde düzenlediği toplantı ile bu ödülleri kamuoyuna duyurmuştu. İmtiyaz sahipliğini Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat’ın yaptığı Yurt gazetesi, bu ödüllerin dağıtılış biçimi eleştiren ve Ankara’ya verilen ödüllerin şaibeli olduğunu öne süren bir haber yayınladı. İddiaları Twitter hesabından yalanlayan Gökçek, bugün de Büyükşehir Belediye binasında düzenlediği toplantıda belgeler göstererek, iddiaların gerçek dışı olduğunu dile getirdi. LivCom ödüllerinin organizatörü Alan Smith ile görüştüklerini ve iddiaları ona da aktardıklarını ifade eden Gökçek, gelen cevabı basın mensuplarıyla paylaştı. Cevapta, “Ödüllerin LivCom’a finansal destek sağlayan kentlere verildiğine dair yorum tamamen asılsızdır. Katılımcı hiçbir kent LivCom’a herhangi bir ödeme yapmamaktadır. Ödüllere kayıt olmak da tamamen ücretsizdir.” ifadeleri yer aldı. Livcom’un ödül verirken, BM'nin çevre programı UNEP’ten habersiz ismini kullandığı şeklindeki iddianın doğru olmadığını söyleyen Gökçek, UNEP’in resmi internet sitesinde partnerleri arasında LivCom’un da yer aldığını belirtti.

Alan Smith’in bu konuya da cevap verdiğini anlatan Gökçe, Smith’in bu konuyla ilgili “Her LivCom finalleri esnasında LivCom UNEP semineri düzenlenir ve UNEP her yıl bu seminere bir konuşmacı görevlendirir. Bu konuşmacı anılan seminere başkanlık eder.” cevabını verdiğini aktardı. LivCom’un sadece Doğu ve Ortadoğu ülkelerinin belediyelerine ödül verdiği iddiasının da doğru olmadığını ifade eden Gökçek, ödül alan ülkeler arasında Çin, Yeni Zelanda, İrlanda, İngiltere, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Belçika ve Güney Afrika gibi ülkeler de bulunduğunu belirtti.

Jüri üyelerinin bağımsız ve ‘bir kalem bile’ hediye kabul etmeyen kişilerden oluştuğunu dile getiren Başkan Gökçek, “Yarışmaya katılan şehirler herhangi bir sponsorluk ücreti ödemiyor. Uluslar arası yarışmanın sponsoru olan şehirler, yarışmaya katılamıyor. Bu yarışmaya sponsor olmanın prestijini elde ediyorlar.” ifadesini kullandı.‘Sponsor parayı basıyor, Melih ödülü kapıyor’ şeklindeki haberlerle ilgili hem tazminat hem de ceza davası açacaklarını vurgulayan Gökçek, “Bu haberi yapan CHP’li milletvekili Durdu Özbolat’ın gazetesi gazete resmen yalan söylüyor ve iftira atıyor. Bu haberi yaparken insan biraz utanır. Bana iftira atandan hesap sormak boynumun borcu olsun.” dedi.

Seçimlerin yaklaşması nedeniyle CHP’lilerin organize bir şekilde bu iddiaları gündeme getirdiğini öne süren Gökçek, “CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat’ı bundan böyle mercek altına alıyorum. ” diye konuştu.

Gökçek, bu haberleri yapan basın kuruluşlarından özür beklediğini de sözlerine ekledi. Öte yandan toplantıda Yurt Gazetesi Yayın Kurulu üyesi olduğunu belirterek söz alan Necdet Saraç ile Başkan Gökçek arasında tartışma yaşandı. Saraç, daha sonra toplantı salonunu terk etti.