Ödemiş Belediyesi, İzka İçin 2 Proje Hazırladı

Ödemiş Belediyesi, İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) “2013 Yılı Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı” için bu yıl iki proje hazırladı.

Ödemiş Belediyesi, İzka İçin 2 Proje Hazırladı
Hazırlanan “Saraçoğlu Stadyumu'nda Güneş Enerjisinden Elektrik Enerjisi Üretilmesi ve Tesis İhtiyaçlarında Kullanılması” ve “Yüksek Kirlilik Yükündeki Atıksuların Biyogaz Tesisi ile Arıtımı ve Oluşan Biyogazdan Isı Elde Edilmesi” projeleri, belediye başkanı Bekir Keskin tarafından 27 Şubat günü İZKA’ya teslim edildi. Başkan Keskin, “Belediyemiz, 2010 yılından bu yana İZKA’nın çeşitli mali destek programlarından yararlanmak için Biyogaz Tesisi, Düzenli Katı Atık Depolama Sahası, Et Kombina, Barınma Evi ve Köylü Üretici Pazarı Oluşturulması projelerini hazırlayarak, müracaat etti. Bunlardan Biyogaz Tesisi ve Köylü Üretici Pazarı Oluşturulması projeleri İZKA’dan destek aldı. Bu yıl hazırladığımız projelerin de enerji tasarrufu konusunda kentimize büyük katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.

GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK

Proje ile Saraçoğlu Stadyumu’nun çatısına konulacak güneş panellerinde üretilen 100kWh’lik enerji bataryalarda depolanarak gündüz tesis ihtiyaçlarında, gece ise stadyumun gece aydınlatılması ve Çamlık Parkı’nın aydınlatılmasında kullanılacak. Böylece belediyenin enerji ihtiyaçlarının bir kısmı karşılanmış olacak. BİYOGAZDAN ISI ELDE EDİLMESİ Mandıra Ön Arıtma Tesisinden çıkan atıksular, Biyogaz Tesisine alınarak kirlilik yükü azaltılacak ve Atıksu Arıtma Tesisine gönderilecek. Çıkan gaz ise gaz brülöründe yakılarak elde edilecek ısı ile asfalt şantiyesinin yağ kazanının ısıtılmasında kullanılacak. Böylece Ödemiş Atıksu Arıtma Tesisi yükü azaltılarak yıllık yaklaşık 500 bin TL değerinde enerji ve kimyasal madde tasarrufu sağlanacak.

Ödemiş Belediyesi’nin 2010 yılına kadar İZKA’ya belediye bütçesinin yüzde 1’i, bu yıldan itibaren de yüzde 0,5’i oranında pay ödediği belirtilirken, 2009 yılından bu yana belediye bütçesinden İZKA’ya aktarılan para ise 683 bin 607,18 TL oldu .
Kaynak: İHA