Erdoğan: Güç Kazanan Kardeşlik Süreci Avrupa’ya Örnek Teşkil Edecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye’de yeniden güç kazanacak olan kardeşlik süreci inanıyorum ki başta Avrupa olmak üzere çok geniş bir coğrafyaya iyi bir örnek teşkil edecektir.” dedi.

Erdoğan: Güç Kazanan Kardeşlik Süreci Avrupa’ya Örnek Teşkil Edecek
Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen Medeniyetler İttifakı 5. Yıllık Forumu’nda konuşan Erdoğan, “Tarihte ve bugün yeryüzünde insanların bir arada yaşadığı, hoşgörü içinde yaşadığı, birlik ve beraberlik içinde hayatlarını idame ettirdiği çok sayıda güzel örnek var.” ifadelerini kullandı. Kültürel, dini, etnik farklılıkları bir ayrışma ve çatışma vesilesi değil; bir zenginlik olarak gören toplum ve ülkelerin her alanda büyük başarılar sağladığına dikkat çeken Erdoğan, “Yani bizdeki ‘kesrette vahdet’ yahut çoklukta birlik diye ifade ettiğimiz bir anlayış. Ülkelerimize, halklarımıza olumsuz örnekleri değil, olumlu örnekleri göstererek farklılıkların zenginliğine vurgu yaparak dünyayı değiştirebileceğimize, yeni bir dünya inşa edebileceğimize biz samimiyetle inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

AB’nin Türkiye’nin terörle mücadelesine çok daha güçlü şekilde destek vermesini, Medeniyetler İttifakı girişiminin başarısı adına çok önemli bulduklarını dile getiren Erdoğan, “Türkiye’de yeniden güç kazanacak olan kardeşlik süreci inanıyorum ki başta Avrupa olmak üzere çok geniş bir coğrafyaya iyi bir örnek teşkil edecektir.” dedi.

Yine Türkiye’nin AB üyeliğinin de Medeniyetler İttifakı girişiminin başarısı noktasında Son derece anlamlı ve önemli bir adım olacağını vurgulayan Erdoğan, “Asya, Afrika, özellikle de Balkanlar ve Ortadoğu’da devam eden ya da sinsi bir tehlike olarak duran çatışma alanlarına daha fazla eğilmemiz gerektiği açıktır.” diye devam etti.ELLERİMİZ KAVUŞTURUP BEKLEMEDİK, UZLAŞMA İÇİN ZOR OLANI SEÇTİKTürkiye ve İspanya’nın başlattığı ve şu anda 100'ü aşlın ülke ve kuruluşlarla destek bulan, bütünleşen bir yapıya ulaşan Medeniyetler İttifakı girişiminin kat ettiği mesafenin çok sevindirici ve ümit verici olduğunu dile getiren Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: “Açıkçası Medeniyetler İttifakı'na, diyaloga, uzlaşmaya, hoşgörüye, daha fazla ihtiyaç duyduğumuz bir süreçten, böyle bir dönemden geçiyoruz. Dünyanın çeşitli bölgelerinde ırkçı saldırıların ivme kazandığı, terörün daha fazla can aldığı, dinlerin ve mezheplerin birbirine daha anlayışsız davrandığı bir manzarayla karşı karşıyayız. Böyle bir manzara karşısında önümüzde net iki seçenek vardı. Ya ellerimizi, kollarımızı kavuşturup, oturup olanları izleyecektik. Ya da bu gidişe dur demek için harekete geçecektik. Oturup izlemek şüphesiz ki kolay olan seçenektir. Biz kolay olanı değil, zor olanı seçtik. Oturup izlemektense harekete geçmeyi, bu olumsuz tabloyu olumluya çevirmek için mücadele etmeyi tercih ettik. Medeniyetler İttifakı girişimi olarak karşımızdaki tehdidin ne kadar büyük olduğunu biliyoruz. Zira karşımızda bilgisizlik var, hoşgörüsüzlük var; en önemlisi de önyargılar var. Tehdit ne kadar büyük olursa olsun; kararlılıkla ve samimiyetle çalışıldığında bu tehdidin bertaraf edileceğine biz yürekten inanıyoruz.”