Milletvekili ve Vali, Suriyelilerin Çadırına Misafir Oldu

AK Parti Milletvekili Mehmet Metiner, Adıyaman Konaklama Tesislerinde kayan Suriyelilerin çadırlarına misafir olup, onların çayını içti.

Milletvekili ve Vali, Suriyelilerin Çadırına Misafir Oldu
Vali Mahmut Demirtaş ile birlikte Suriyelilerin kaldığı çadırları gezen AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, Suriyeli muhaliflere verilen hizmetleri yerinde gördü. Adıyaman konaklama tesislerindeki sahra hastanesi, sosyal tesisler, kurslar ve diğer alanları gezen Milletvekili Metiner, burada Suriyeliler ile sohbet etti. Müzik eşliğinde eğlenen Suriyeli çocuklara Milletvekili Mehmet Metiner ve Vali Mahmut Demirtaş da eşlik etti. Suriyeli çocukların Türkçe şarkı söylediğini gören Milletvekili Mehmet Metiner, gözyaşlarını tutamayarak duygulandı.

Meslek öğrenen Suriyeli bayanlar, kurslarda meslekler öğrenmelerinden dolayı çok mutlu olduklarını ve savaşın bitmesiyle memleketlerine dönmek istediklerini dile getirdi.

Daha sonra Milletvekili Mehmet Metiner ve Vali Mahmut Demirtaş Suriyeli bir ailenin çadırına misafir oldu. Metiner ve beraberindekiler, çadırda aileyle sohbet etti. Çadırda çay içen Metiner ve beraberindekiler daha sonra çadırdan ayrıldı. Mehmet Metiner yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Burada çok güzel bir şehir haline gelmiş. Yaşana bilir alanları olan, anaokulundan lisesine kadar, meslek kursları olan, sosyal yaşam üniteleri olan bir şehir inşa etmişler. Suriyeli kardeşlerimiz son derece mutlular, memnunlar. Onlar bizim kardeşlerimizidir. Bizler onların durumunda olabilirdik. Bizler Suriyede muhacir olarak yaşıyor olabilirdik. Şuan onlar bizim misafirimiz olarak bulunuyorlar. Türkiye kendi ülkeleridir. Beşar Esad’ın zulüm rejimi devam ettiği sürece, onlar bizim misafir kardeşlerimizdirler. Yediğimizden yediririz, içtiğimizden içiririz, giydiğimizden giydiririz onlara. Onlar tıpkı bizim Peygamberimiz (SAV) Medine’ye hicret eden muhacirleri gibidirler. İnancımız gereği onlar bizim canlarımızın bir parçasıdır. Biz onlara sığınmacı olarak bakmıyoruz. Adıyaman’daki çadır kentimiz Birleşmiş Milletlerin ölçülerine en iyi çadır kentlerimizden biridir. Alt yapısıyla üst yapısıyla diğer olanaklarıyla birinci sırada olan bir kentimiz. Sayın valimiz geldikten kısa bir süre sonra böyle güzel bir çadır kent inşa edebildiler.

Hepsinin yüzü gülüyor. Onların yüzü güldükçe bizimde yüzümüz gülüyor. Türkiye’nin her yerinde çadır kentlerimiz var. Onlar asla bunu unutmayacaklardır. Günün birinde elbet memleketlerine döneceklerdir. Burada yaşadıklarını asla unutmayacaklardır. Onlar burada dillerimizi öğreniyorlar. Biz onların dillerini öğreniyoruz. Bunların Türkiye’de gördükleri kardeşlik hatırası, bir ömür boyu devam edecektir. Beşar Esad rejimi çöküp gittikten sonra Suriye ile aramıza çizilen sınırlarında bir anlamı kalmayacaktır. Bu saatten sonrada Esad rejimi gittikten sonra Türkiye ile Suriye’nin sınırı olmayacaktır. Bu çadır kentlerde yoğun kardeşleşme duygusu yaşanıyor.

Burada meslek sahibi oluyorlar. Ülkelerine döndüklerinde de bu mesleklerini orda icra edebilecekler. Burada hem meslek sahibi oluyorlar. Hem de sosyal yaşamın içinde olma duygusunu yaşıyorlar. Hem de yapıp ettiklerini satarak, ek gelir elde ediyorlar. Türkçe müzik söylüyorlar. Genç kızlarımız var. Üniversite okumak istiyorlar. İnşallah kısa sürede Türkçeyi öğrenip üniversite hayatlarına başlarlar. Suriye’de bıraktıkları hayatlarını burada sürdürmek istiyoruz. Suriye’ye tekrar döndüklerinde ne eğitimlerinden geri kalsınlar istiyoruz, nede sosyal yaşamdan geri kalsınlar istiyoruz.” Vali Mahmut Demirtaş ise, “Suriyeli misafirlerimizle görüştük, onların problemlerini, sıkıntılarını, düşüncelerini dinledik. Gönül dünyamızda çok farklı şeyler yaşıyoruz. Bazen üzülüyoruz, bazen seviniyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti çok büyük bir devlet. Burayı kısa süre içerisinde inşa etti. Bizim burada tek bir amacımız var. Onların bizim kardeşlerimiz olduğunu gösterebilmek. Onları kucakladık, kucaklıyoruz. Onların problemlerini hafifletmek için sıkıntılarını dertlerini dertlerinden uzaklaştırmak için, Suriyeli misafirlerimize meslek edinme kursları açıyoruz. Onlar burada kaldığı gün sürece bizim misafirlerimiz. Bizim gönül dostlarımız, onlara yüreğimizi, kucağımızı açmışız. Bundan sonrada bir sıkıntılarının olmayacağını sanmıyorum” dedi.

Kaynak: İHA