Fransız Bakan: Ankara’dan Ab’ye Üye Olmak İstediğine Dair Net Adımlar İstiyoruz

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik müzakereleri sürecine ilişkin Fransa’dan olumlu sinyaller gelmeye devam ediyor.

Bölgesel politika faslındaki blokajı kaldıran Fransa'nın Avrupa İşleri Bakanı Beernard Cazenueve, "Türkiye bizimle ilişkileri çok eskiye dayanan çok önemli bir ekonomik partnerdir. Bu önemli ülke ile ilişkilerimizde yeni bir aşamaya ulaşmak için çaba sarf ediyoruz." ifadelerini kullandı. Avusturya’nın Die Presse gazetesine konuşan Fransız bakan açılması muhtemel yeni fasıllara ilişkin, "Teker teker olacak. Bunun da zamanı gelecek. Ancak öncelikle bizim öne doğru attığımız adımı tasdik edecek nitelikte bir diyalog başlamalı. Bir kitap okuduğunuzda birinci bölümden Sonra bırakmaz ya da doğrudan ikinci bölümden başlamazsınız." şeklinde konuştu.

Cazenueve, blokajı kaldırılan bir başlık ile Türkiye’ye karşı gerçekçi bir irade ile hareket ettiklerinin sinyalini verdiklerini belirterek , "Bu iradenin bir de muhatabı var. Ankara’dan AB’ye üye olmak istediğine dair net adımlar görmek istiyoruz." ifadelerini kullandı. Avrupa İşleri Bakanı Cazenueve, Türkiye’den ne tür adımlar beklendiği sorusuna "Ülkedeki reformlar hızlandırılmalı ve Avrupa’nın ortak değerlerine saygı duyulmalı." cevabını verdi.Ülkesindeki ekonomik programa ilişkin açıklamalarında geçmiş hükümetleri suçlayan Cazenueve, "Biz Son 10 yılın açıklarını kapatmaya çalışıyoruz. Bütçede gider kısıntısı ve tasarruf tedbirleri ile elde edilecek 40 milyar Euro’yu rekabet gücümüzü artırmak için kullanacağız." dedi.