Hamzaçebi: İngiltere Örneği İle Türkiye Örneği Benzemiyor

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in İngiltere’de IRA ile mücadelenin 10 yıl sürdüğü ve kimsenin haberi olmadığı yönündeki açıklamalarını değerlendirdi.

Hamzaçebi, "O görüşmeleri yürütenler, İran’ın siyasi kanadı ile bu görüşmeleri yürütmüşlerdir. Muhatap olarak parlamenter meşruiyeti olan kişiler, kurumlar, yapılar esas alınmıştır. İngiltere örneği ile Türkiye örneği benzemiyor. Sayın Meclis Başkanı onu örnek alalım diyor ise Türkiye o modeli örnek almış değil." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Hamzaçebi’ye Meclis Başkanı Cemil Çiçeğin’in İngiltere’de IRA ile mücadelenin 10 yıl sürdüğü ve kimsenin haberi olmadığı yönündeki açıklamaları soruldu. Hamzaçebi, "Öyle bir kamuoyu yaratıldı ki İmralı, Öcalan hükümet ile bu müzakereleri yürüten bir kişi konumuna çıkartıldı. Hükümet İngiltere örneğinden farklı bir yöntem belirlemiştir. Tabi ki İngiltere’deki yararlanılmaması gereken bir tecrübedir. O görüşmeleri yürütenler, İran’ın siyasi kanadı ile bu görüşmeleri yürütmüşlerdir. Muhatap olarak parlamenter meşruiyeti olan kişiler kurumlar yapılar esas alınmıştır. İngiltere örneği ile Türkiye örneği benzemiyor. Onu örnek alalım diyor ise, Türkiye o modeli örnek almış değil." diye konuştu.

Görüşmelerin şeffaf olması gerektiğinin altını çizen Hamzaçebi, "Görüşmelerin içeriği kapalı olursa, toplumdan gizlenirse, buralarda herkesin tereddüdü artar." dedi.

DEMİRTAŞ’IN, KANDİL ANKARA’YA GELSİN ÖNERİSİ Bir gazetecinin, "BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, ‘Kandil, Ankara’ya gelsin’ önerisi oldu. Değerlendirmeniz nedir?" sorusu üzerine Hamzaçebi, CHP’nin terör konusunun çözümü için Anayasa Uzlaşma Komisyonu benzeri bir komisyon kurulması, bu komisyonun altında da akil adamlardan oluşan ikinci komisyonun oluşturulması önerisi getirdiğini hatırlattı. Hamzaçebi, "Alttaki komisyon tüm kesimlerle görüşebilir. Örgütle görüşebilir, diğer tarafla görüşebilir. Bu görüşmeleri de toplum önünde olur. Bu önerimiz kabul görmedi. İkinci öneriyi de yine ben yaptım. Madem Uzlaşma Komisyonu benzeri bir komisyon olmadı o zaman iç tüzüğe uygun olarak Meclis Araştırma Komisyonu kurabiliriz, dedim. Bu da kabul görmedi. Hiçbir siyasi parti bu öneriye destek vermedi. Bu yapılarda herkesle görüşmek dogru. Diğer türlü kim neresi ile görüşecek bunları sistem içine oturtmak mümkün değildir." şeklinde konuştu.

DANIŞTAY VE YARGITAY BAŞKANLARININ YARGIYA DÖNÜK ELEŞTİRİLERİHamzaçebi, Danıştay ve Yargıtay Başkanları’nın yargıya dönük eleştirileri konusunda ise "Bunlar gecikmiş tepki ve açıklamalardır. Niye geciktiniz, demeyeceğim. Bu aşamaya gelmiş olmalarını önemsemek isterim. Kendilerinin kuvvetler ayrılığı ilkesini zedeleyen bir çok yasa ve uygulama konusunda görüş beyan etmeleri, kamuoyu oluşturmaları gerekir." değerlendirmesinde bulundu .