Kız Çocuğunu Okula Göndermeyen Aileye Sosyal Yardım Yok

Gaziantep Valisi Erdal Ata, bundan sonra kız çocuğunu okula göndermeyen ailelere asla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan yardım yaptırmayacağını söyledi.

Vali Ata, “Bunu tüm ailelerin bilmesini istiyorum. Kız çocuklarını okula gönderene de her türlü imkânı sağlayacağız.” dedi.

Gaziantep Novotel’de, ‘Özellikle Kız Çocuklarının Okullulaşma Oranının Artırılması Projesi (KEP)’ kapsamında, ‘Gaziantep Eğitim Geleceğim İl Konferansı’ düzenlendi.

Konferansta konuşan Gaziantep Valisi Erdal Ata, Türkiye genelinde 8’inci sınıfı bitirip 9’uncu sınıfa devam etmesi gereken yaklaşık 80 bin civarında kız öğrencinin okula gidemediğine, aileleri tarafından okuna gönderilmediğine dikkat çekti. Gaziantep’te de bu rakamın 5 binin biraz üzerinde olduğunu, ancak yapılan çalışmalarla da 2 bin 500’e kadar indirildiğini hatırlatan Ata, “Hedefimiz Son kız çocuğumuz okula devam edene kadar bu kampanyayı desteklemek. Bunu Sonuna kadar sürdürmeyi hedefliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. Bugün kişi başına düşen milli gelirin 10 bin doların biraz üzerinde olduğunu anımsatan Ata, “Türkiye’de çalışma hayatına katılan kadınların sayısı maalesef nüfusla oranladığınız zaman yeterli olmadığını görüyoruz. Yapılan bir hesaplamaya göre kadınlarımız çalışma hayatına tam olarak katılmış olsa bugün kişi başına düşen milli gelirimiz 15 bin dolarlara ulaşacaktı. Demek ki toplumuzun yarısını oluşturan kadınlarımızı, kızlarımızı okutmamanın, bu ülkeye çok büyük bedeller ödetmek zorunda kaldığını hepimiz bilmek zorundayız.” diye konuştu.

Ailelerin bazılarının erkek çocuklara öncelik verdiğini, kız çocuklarını okutmadığını, projenin de amacının bundan kaynaklandığını aktaran Ata, “Hedefimiz bunların tamamını okutmak. Burada oturan anneler eminim kendi çocuklarının iyi bir eğitim alıp ileride bir doktor, bir öğretmen, bir mühendis, hâkim, savcı ve bir başka meslek sahibi olup kendi ayakları üzerinde durmasını herhalde bizim kadar istiyordur. Ama eminim, herhalde bu konuda babaların çok büyük günahı vardır. Onları da ikna etmek, kız çocuklarının okula devamını sağlamak da bizlerin en önemli görevi olması gerekir." diye konuştu.

Vali Erdal Ata, "İlimizde çocukların en iyi fiziki şartlarda okumasını sağlayacak şartları oluşturmaya gayret ediyoruz. Kaymakam arkadaşlarımız, vakıflardan destek alıyor, çocukların okula gidiş, geliş, servis masraflarını karşılıyorlar. Diğer taraftan ailelere yardımcı oluyor. Prensip olarak bundan Sonra kız çocuğunu okula göndermeyen ailelere asla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan yardım yaptırmayacağım. Bunu tüm ailelerin bilmesini istiyorum. Kız çocuklarını okula gönderene de her türlü imkânı sağlayacağız.” şeklinde konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Müdürlüğü Grup Başkanı Sennur Çetin de çalışmanın AB uyum sürecinde kadına yönelik pozitif ayrımcılığı kapsadığını kaydetti.

Sennur Çetin, “Sosyal ve ekonomik hayatta kadının daha fazla yer almasını sağlayan politikalar doğrultusunda eğitimin kalitesinin artırılması, eğitim ve iş piyasasındaki ağın güçlendirilmesi, özellikle kız çocuklarının eğitime her düzeyde katım oranının artırılması amacıyla hazırlanan bu projemizde değişik bileşenler bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı. Konferansta, kanaat önderi ve eğitim gönüllüleri de kız çocuklarının eğitiminin önemine ilişkin konuşmalar gerçekleştirdi .